ZUPA SOLFERINO Z BOCZNIAKAMI.doc

(22 KB) Pobierz

ZUPA SOLFERINO Z BOCZNIAKAMI

Składniki:

1 kg kurczaka ( mięso i kości ),

30 g boczniaka,

pęczek młodej włoszczyzny,

1 szklanka zielonego groszku,

30 g młodych ziemniaków,

3/4 szklanki świeżej śmietany,

3 łyżki posiekanego kopru,

3 łyżki startego sera,

przyprawy ( sól, pieprz, vegeta, zioła )


Wykonanie:

Opłukać kurczaka i nastawić wraz z włoszczyzną w 1,5 litra wody. Przyprawić i gotować przez pół godziny, po 15 minutach gotowania dodać rozdrobnione boczniaki, groszek i ziemniaki. Gdy mięso będzie miękkie - wyjmujemy kurczaka z zupy. Mięso oddzielamy od kości. Kroimy mięso w drobne kostki i dodajemy z powrotem do przygotowanej zupy. Pod koniec gotowania wsypujemy ser i mieszamy do zagotowania, po czym odstawiamy z ognia dodajemy śmietanę i koper.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin