Wytrawny naleśnik z mąki żytniej razowej z podgrzybkami w śmietanie.docx

(1477 KB) Pobierz

 

 

 

Wytrawny naleśnik z mąki żytniej razowej z podgrzybkami w śmietanie

 

Składniki na 5 naleśników:

* 100 gram mąki żytniej razowej typ 2000

*  1 jajko

* 125 ml mleka

* szczypta soli

* woda mineralna ( tyle ile potrzeba aby ciasto było odpowiedniej gęstości )

* masło lub olej do smażenia 

 

1. Jajka z solą roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy przesianą mąkę i mleko. Miksujemy mikserem na gładką masę.

2. Jeśli ciasto jest za gęste dodać wody.

3. Usmażyć naleśniki.

 

 

Podgrzybki w śmietanie:

* 500 gram mrożonych podgrzybków (jak nie macie swoich, widziałam w Biedronce)

* 1 cebula

* 2 czubate łyżki masła

* 1 czubata łyżka mąki pszennej

* 200 ml śmietany 18%

* 100 ml wody 

* sól, pieprz

 

1. Na rozpuszczonym w rondelku maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy podgrzybki  pokrojone w dowolnej wielkości kawałki. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.

2. Dodajemy łyżkę mąki, zasmażamy chwilę i dolewamy 100ml wody. Mieszamy intensywnie do uzyskania gładkiego, aksamitnego sosu. W razie potrzeby, jeśli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę wody. Gotujemy 5-6 minut.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Wlewamy śmietanę,mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wyłączamy gaz. Trzymamy pod przykryciem 1-2 minuty.

 

Naleśnika można posypać startym parmezanem. 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin