Czekoladowy przekładaniec z budyniowym kremem i polewą toffi.doc

(373 KB) Pobierz
Czekoladowy przekładaniec z budyniowym kremem i polewą toffi

Czekoladowy przekładaniec z budyniowym kremem i polewą toffi

 

Ciasto:

3 jaja

4 łyżki kakao

3/4 szkl cukru

1 łyżeczka sody

3 łyżki miodu

3 szkl mąki – ja użyłam orkiszowej


Krem:

1 litr mleka

2 budynie śmietankowe

pół szkl cukru

1 kostka masła

 

Wykonanie:

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie, gęste ciasto.

Podzielić na 3 kawałki (używałam blaszki 30x25cm).

Każdy kawałek ciasta rozwałkować, ułożyć w blaszce i piec po kolei, oddzielnie ok 15 min w 180C.

Z litra mleka odlewamy pół szklanki, w którym rozpuszczamy budynie.

Pozostałe mleko podgrzewamy razem z cukrem i kiedy zacznie się gotować, wlewamy do niego rozpuszczone budynie, intensywnie wszystko mieszając i jeszcze chwilę gotujemy.

Powstały budyń studzimy.

Masło miksujemy by było puszyste i dodajemy do niego porcjami zimny budyń.

Powstały krem dzielimy na dwie części i przekładamy zimne placki delikatnie dociskając każdą warstwę.

Polewamy polewą toffi.

Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki by placki z miodem zmiękły – najlepiej zostawić je na całą noc.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin