Rolada serowo-czekoladowa.rtf

(8 KB) Pobierz
Rolada serowo-czekoladowa

Rolada serowo-czekoladowa

 

Składniki:

biszkopt:

5 jaj

3/4 szklanki cukru

5 łek wody

3/4 szklanki mąki pszennej

łka mąki ziemniaczanej

Cukier wanilinowy WINIARY

tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)

aska łeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

masa:

25 dag tłustego białego sera trzykrotnie mielonego

3/4 szklanki cukru

Cukier wanilinowy WINIARY

aromat cytrynowy

aska łeczka Żelatyny WINIARY

łtorej szklanki śmietany kremówki

do dekoracji: świeże owoce

 

Białka ubij na sztywną pianę z 3 łkami lodowatej wody, pod koniec ubijania dodaj ł cukru. Dobrze rozbite żółtka utrzyj na puszystą masę najpierw z 2 łkami ciepłej wody, a potem ze stopniowo dosypywanym cukrem i cukrem wanilinowym. Utartą masę delikatnie połącz z rozpuszczoną czekoladą, ubitą pianą oraz, dodawanymi stopniowo, obiema mąkami zmieszanymi z proszkiem do pieczenia.

 

Przygotowane ciasto przelej do dużej płaskiej formy, wyłonej natłuszczonym papierem i piecz 15 minut w temperaturze 180°C.

 

Wyjmij z piekarnika upieczony biszkopt, posyp go cukrem pudrem, przykryj wilgotną ściereczką, odwróć spodem do góry i zdejmij pergamin. Będzie ci łatwiej, jeśli przed zerwaniem pergaminu spryskasz go zimną wodą.

 

Teraz ciasto skręć razem ze ściereczką w roladę i odstaw ją, aby przestygła.

 

Ser utrzyj z cukrem na gładką masę, dodając cukier wanilinowy i aromat, a potem żelatynę rozpuszczoną w 2 łkach wody. Gdy masa stężeje, połącz ją z dobrze ubitą kremówką.

 

Delikatnie rozwiń ciasto, nałóż cienką warstwą 2/3 masy i ponownie zwiń w roladę. Wierzch posmaruj pozostałą masą i udekoruj świeżymi owocami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin