Piernik Świąteczny.doc

(21 KB) Pobierz
Piernik Świąteczny

Piernik Świąteczny

 

 

 

Składniki:

800g mąki

1 szklanka mleka

100g bakalii (najlepiej rodzynki i orzechy włoskie)

3 łyżki powideł śliwkowych

5g zmielonych goździków

1g zmielonego ziela angielskiego

500g sztucznego miodu

4 jajka

1 płaska łyżeczka sody

20g cynamonu mielonego

4g gałki muszkatołowej mielonej

1,5g zmielonej kolendry

500g cukru

50g masła

szczypta soli

5g imbiru mielonego

1,5g pieprzu czarnego mielonego

 

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuszczą się zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawy i sól. Po ostudzeniu wbić jajka i ubić. Wsypać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie, powidła, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić (w temperaturze pokojowej) na minimum 2 dni do fermentacji. Dwie długie i wąskie formy wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec ok. 1,5 godziny w temp 180 stopni. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na minimum 3-4 dni. Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin