Pączki popularne.rtf

(7 KB) Pobierz
P¹czki popularne

czki popularne

 

Składniki:

40 dag mąki

po 10 dag cukru i masła

6 żółtek

pół szklanki mleka

4 dag droży

skórka otarta z połowy cytryny

kieliszek rumu15 dag konfitury z wiśni

litr oleju do smażenia

lukier:

szklanka cukru

pół szklanki wody

sok z połowy cytryny

 

Droże rozpuść w letnim mleku, wymieszaj z połowąki i odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką z cytryny na kogel-mogel. Resztęki wsyp do miski, dodaj przygotowany rozczyn, kogel-mogel, rum i roztopione masło.

 

Wszystkie składniki połącz i starannie wyrób ciasto, po czym odstaw je w ciepłe miejsce. Gdy już wyrośnie, formuj z niego kulki, w środek wkładaj łeczkę konfitury. Odstaw do wyrośnięcia na pergaminie wysypanym mą.

 

Wyrośnięte pączki smaż w gorącym oleju tak jak pączki domowe. Wyjmuj na bibuł, aby obciekły z tłuszczu. Jeszcze ciepłe zanurzaj jedną stroną w lukrze.

 

Przygotuj lukier: cukier i wodę zagotuj, a następnie utrzyj do białci, dodając sok z cytryny. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dolej ciepłej wody. Lukier powinien mieć konsystencjęstej śmietany.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin