Wigilijna zupa grzybowa.doc

(22 KB) Pobierz

·         Wigilijna zupa grzybowa

 

·                      Składniki:

·                      10 dag suszonych grzybów

·                      25 dag włoszczyzny

·                      10 ziaren pieprzu

·                      cebula

·                      20 dag śmietany

·                      sól

Przygotowanie:

Grzyby starannie opłukujemy. Zalewamy zimą wodą na kilka godzin. Grzyby gotujemy w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Następnie dodajemy włoszczyznę i gotujemy pół godziny. Przelewamy zupę przez sito. Solimy. Można zaostrzyć smak zupy sokiem cytryny. Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, również mieszając, śmietanę do garnka z zupą. Kapelusze grzybów kroimy w paseczki, podajemy oddzielnie. Zupa grzybowa jest najlepsza ze zrobionymi w domu łazankami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin