Nieświadomi zagrożenia - żywność modyfikowana genetycznie.doc

(113 KB) Pobierz
Nieświadomi zagrożenia

Nieświadomi zagrożenia

Autor: Jankiel Dodano: wtorek, 01 maja 2007 - 06:50 Drukuj Strona gotowa do druku  Email to a friend Wyślij artykuł do znajomych

Napisane przez Zarząd

Żywność zawierająca składniki modyfikowane genetycznie może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia człowieka. Alergie, problemy z płodnością, a nawet przypadki zgonów - to zdaniem naukowców jeden z efektów wprowadzenia do naszego jadłospisu produktów zawierających organizmy modyfikowane genetycznie (GMO). Dlatego postulat uczynienia z Polski strefy wolnej od GMO zyskuje coraz więcej zwolenników.

- Wielki błędem było dopuszczenie do obrotu GMO bez badań na organizmach żywych - zauważa prof. Stanisław Wiąckowski z Akademii Świętokrzyskiej w Kielcach. Takich badań nie wymagano ani w USA, ani w Unii Europejskiej przed wprowadzeniem na rynek modyfikowanych roślin. Dopiero teraz, gdy GMO są coraz bardziej rozpowszechnione, naukowcy podjęli badania na szerszą skalę - wyniki są zatrważające. Naukowcy z przerażeniem zaobserwowali ich bardzo szkodliwy wpływ na organizmy żywe, w tym także na człowieka. Najwięcej alarmujących informacji napływa z USA, gdzie GMO są najbardziej rozpowszechnione i tam najbardziej widoczne są skutki spożywania żywności "genetycznie udoksonalonej".

Chorób przybywa
- GMO powodują alergie, osłabienie immunologiczne organizmu, a niekiedy ma nawet działanie antykoncepcyjne - podkreśla prof. Wiąckowski, przytaczając efekty prac naukowców po obu stronach Atlantyku nad modyfikowanymi roślinami. Okazuje się, że w produktach powstałych na bazie "udoskonalonej" kukurydzy i soi zawarte są takie same dawki estrogenów, jak w pigułkach antykoncepcyjnych. Naukowcy z Włoch i Rosji podawali modyfikowaną soję szczurom i po pewnym czasie 56 proc. zwierząt zdechło. Zaobserwowano też ogromne zmiany m.in. w wątrobie i trzustce badanych zwierząt. Skoro takie rośliny negatywnie wpływają na inne organizmy żywe, nie trzeba być naukowcem, żeby się domyślić, że nie są one obojętne dla człowieka. W Polsce co prawda nie badano jeszcze szeroko tego, jak na wzrost alergii i innych zachorowań wpływa spożywanie żywności zawierającej GMO, ale takie testy przeprowadzono za oceanem. Wynika z nich, że w USA co roku notuje się z tego powodu 30 tys. przypadków zachorowań i aż 150 przypadków śmierci. Z kolei dr Zbigniew Hałat, były główny epidemiolog kraju, przytacza inne wyniki amerykańskich badań nad modyfikowną kukurydzą z genem Bt, który przyczynił się do ogromnego wzrostu liczby zachorowań alergicznych. Co więcej, naukowcy przypominają przypadek z modyfikowanym ryżem. W USA podczas doświadczalnego wysiewu okazało się, że ryż Liberty Link 601 jest niebezpieczny dla zdrowia człowieka. Co prawda zrezygnowano z uprawiania go, ale w tym czasie doszło do zanieczyszczenia innych gatunków ryżu przez ten zawierający zmienione geny. Z tego powodu w Europie zakazano sprzedaży amerykańskiego ryżu, jednak pewne jego partie prawdopodobnie i tak trafiły do Polski.

Lekarze zaniepokojeni
Niestety, choć Polska chce być krajem wolnym od GMO, to i tak mamy już na rynku pewne partie produktów zawierających modyfikowane substancje. Bo część takich roślin jest dopuszczona do obrotu w UE, a co za tym idzie - także w Polsce. Tymczasem takie produkty mogą być niebezpieczne zwłaszcza dla małych dzieci. Pediatrzy od lat przepisują maluchom, które nie tolerują laktozy zawartej w mleku krowim, mleko sojowe. Tymczasem alergolodzy przestrzegają, że soja uaktywnia inne niebezpieczne alergie. Dlatego też wielu pediatrów podchodzi do soi bardzo ostrożnie.
- Od dwóch-trzech lat nie przepisuję żadnemu dziecku mleka sojowego - mówi lekarz Anna Miecznikowska. - Co prawda z badań, jakie nam przedstawiono na kilku konferencjach naukowych, nie wynikało jednoznacznie, że soja wywołuje negatywne skutki u wszystkich dzieci, ale wolę dmuchać na zimne i nie ryzykować zdrowia moich małych pacjentów - dodaje. Doktor Miecznikowska przyznaje jednak, że zapewne wielu medyków nie ma dostatecznej wiedzy na temat przyczyn alergii i lekceważy to zagrożenie. Nasza rozmówczyni podaje przykłady kilku jej pacjentów, u których alergolodzy zauważyli w przeszłości nasilenie się choroby właśnie po spożywaniu mleka sojowego. Gdy ten produkt odstawiono, ich stan zdrowia wyraźnie się polepszył. Krytyna Żuchniewicz, dietetyk, radzi bardzo uważnie czytać opisy produktów na opakowaniach. - Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele artykułów żywnościowych zawiera np. soję, kukurydzę, ryż czy oleje roślinne powstałe na bazie GMO. I mogą być one źródłem potencjalnych kłopotów ze zdrowiem lub powodować właśnie nasilenie różnych alergii - podkreśla. - Unikanie takich produktów można traktować jako działanie prewencyjne, zapobiegawcze. Lepiej bowiem jest jeść produkty z surowców naturalnych, które już znamy i jadamy od dziesiątków lat. To, co nowe, nie wiadomo, jak wpłynie na nasze zdrowie - dodaje. Zdaniem Żuchniewicz, wiele alergii pokarmowych można traktować jako właśnie skutek spożywania szkodliwych substancji zawartych w żywności. - Mamy prawo przypuszczać, że często ich źródłem są właśnie produkty spod znaku GMO - podkreśla.

Polska musi być wolna od GMO
Profesor Wiąckowski podkreśla, że nie tylko genetycznie zmieniane rośliny mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Na Zachodzie badano skutki stosowania jednego z herbicydów - Roundupu. Okazuje się, że może on być szkodliwy dla rozwoju łożyska u kobiet w ciąży, co skutkuje przedwczesnymi porodami dzieci o niskiej masie ciała, a nawet poronieniami. To pokazuje, jak tzw. postęp w agronomii może przynieść odwrotne skutki od zamierzonych.
Jednak z powodu coraz większego rozpowszechniana się GMO, to właśnie ten segment gospodarki żywnościowej wydaje się w tej chwili jednym z największych zagrożeń dla człowieka. Dlatego wielu naukowców i lekarzy popiera politykę rządu, aby Polska była krajem wolnym od GMO. Chcemy nie tylko zablokować dostęp do naszego rynku nowym modyfikowanym produktom, ale także ograniczyć stosowanie tych, które już dopuszczono do obrotu. Nie trzeba być wybitnym specjalistą od rolnictwa, aby stwierdzić, że wysiewanie zmutowanych roślin grozi innym uprawom. Przecież owady i wiatr przenoszą pyłki zmodyfikowanych roślin na wiele kilometrów. A wtedy dojdzie także do zanieczyszczeń tradycyjnych upraw i niekontrolowanego rozpowszechniania się GMO.

Krzysztof Losz - "NASZ DZIENNIK"

Nieświadomi zagrożenia | Loguj/Utwórz konto | 6 Komentarzy

Początek formularza

Próg Wyświetl Kolejność

Dół formularza

Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

 

Re: Nieświadomi zagrożenia

(Wynik: 1)
Autor: ziutek Dodano: 08-11-2007 - 02:50
(Informacje o użytkowniku  | Wyślij wiadomość 

fragment z audycji dla rolników - Radia Maryja z udziałem m.in. dr Zbigniewa Hałata znanego obrońcy o zdrowie i zdrową żywność - polecam stronę www.halat.pl . Temat audycji dotyczył szkodliwości i sposobu walki z GMO.

Cała audycja jest dostępna i do odsłuchania na: http://www.radiomaryja.pl/dzwieki/2007/10/2007.10.28.rol.mp3 .


Audycja dla rolników, red. Michał Grabianka – Radio Maryja, 28.10.2007

Red. Michał Grabianka: Panie doktorze, w tej chwili sytuacja jeżeli chodzi o mięso, jeżeli chodzi o różnego rodzaju sprawy zaczyna się komplikować, mówi się, że koszta są wysokie, w związku z tym GMO i pasze. Niektórzy już zaczęli robić konferencje, lobować na temat żeby zaskarżyć do Komisji Europejskiej do Trybunału naszą ustawę paszową która miała za pół roku wejść w życie, tzn. od czerwca. Jak dzisiaj pan patrzy na to, bo to jest raczej zastraszające, wszyscy cieszyli się...

Dr. Zbigniew Hałat: Trzeba powiedzieć, że ustawa paszowa która zakazuje używania organizmów genetycznie modyfikowanych w paszach jest rzeczywiście ogromną szansą postawienia naszej produkcji mięsnej na szczycie konkurencji światowej. Po prostu konsument wybierając to co mu najbardziej służy wybierze produkt oparty o naturalną żywność a nie tą która jest oskarżana o wywoływanie alergii, raka, o przenoszenie oporności na antybiotyki, o niszczenie środowiska, o nieodwracalne straty w tym środowisku - kiedy dochodzi nie tylko do powstawania nie tylko super chwastów, ale precież zgodnie z ostatnio opublikowanymi informacjami na przykład do skażenia zasobów podziemnych wody genami oporności na antybiotyki tych organizmów wodnych które wcześniej nie były badane.

Okazuje się, że multiplikowanie oporności na antybiotyki w wodach podziemnych przekroczyło wyobrażenie naukowców – wcześniej o tym nie wiedzieliśmy i też zasięg tego skażenia jest ogromny.

A więc w pewnym miejscu może dochodzić do zrzucania ścieków z takiej fermy przemysłowej gdzie są zwierzęta karmione organizmami genetycznie modyfikowanymi /GM*/ - z ich odchodami to wchodzi do wody podziemnej i w odległości dużej pobierający wodę podziemną do swoich potrzeb, do potrzeb dużego miasta na przykład, dostaje do sieci czy do swojej studni, niebezpieczne składniki. To jest rzeczywiście obraz katastrofy ekologicznej na masową skalę. Natomiast jeżeli możemy korzystać z dorobku minionych dwóch lat, to powinniśmy starać się by te osoby które chcą wywrócić tę maszynę na której szczycie nas ta ustawa postawiła, drabinę konkurencji – jakoś tonować, wytłumaczyć ludziom, że skoro jest taki obecnie trend ogólno europejski w którym pan prezydent Sarkozy utrzymuje, że należy wycofać uprawy roślin GM*, konkretnie kukurydzy 810 własności patentowej Bayera, że należy postawić na ekologię no to należy się pod tym podpisać.

Należy zdać sobie sprawę, że pewna epoka w której świat został zalany organizmami GM w żywności przetworzonej, w paszach, odchodzi w niesławę i wchodzi nowa epoka w której nasze produkty, chwała Bogu do tej pory nie skażone, te naszego pochodzenia, oraz uchronione przed importowanymi paszami będą pożądane najbardziej ze wszystkich na całym świecie.

Red. M.Grabianka: Ja rozumiem, ale panie doktorze, w tej chwili sytuacja jest tego rodzaju, że w zasadzie kolo 80-90 % pasz jest na organizmach GM, głownie soja która jest składnikiem pasz. Mówi się o tym, że w zasadzie te pasze, one i tak pozostają po przetrawieniu w różnego rodzaju substytutach, czyli i w ziemi i w wodzie – ale również i w mleku i innych sprawach związanych z karmieniem.

Dr. Zb. Hałat: Samo mleko może ulec skażeniu w oborze w wyniku obecności cząstek GM pasz w powietrzu, osadza się w różnych miejscach i się dostaje do mleka – co stwierdzono w badaniach włoskich. A więc nie jest to tylko kwestia przemian w organizmie zwierzęcia ale też skażenia generalnie środowiska. Natomiast jeżeli mówimy o głównym zagrożeniu to najbardziej nas martwi antybiotykooporność, zasiedlanie pr
Przeczytaj dalszy ciąg komentarza...

 

Re: Nieświadomi zagrożenia

(Wynik: 1)
Autor: Wolf Dodano: 29-01-2008 - 10:06
(Informacje o użytkowniku  | Wyślij wiadomość 

GMO Przykłady zagrożenia dla zdrowia w żywności genetycznie modyfikowanej
Do Agencji Ochrony Środowiska (EPA) Stanów Zjednoczonych

Zabezpieczenie Roślin przez Inkorporację (modyfikację genetyczną);

Uzasadnienie Rewizji Aktualnych Rozporządzeń w Produkcji

Jeffrey M. Smith

Executive Director Institute for Responsible Technology

Fairfield, IA USA, May 22, 2007

Informacje, które przedstawiam są w mojej książce, ‘Genetyczna Ruletka’: „Udokumentowane Zagrożenia dla Zdrowia w Żywności Genetycznie Modyfikowanej”, wczoraj wydanej. ‘Genetic Roulette’ została opracowana z udziałem ponad 30 naukowców przez zeszłe dwa lata. Tekst starannie zaopatrzony w bibliografię wykazuje, że obecna generacja upraw GM nie jest bezpieczna, że przepisy są niewystarczające, że badania ufundowane przez przemysł są celowo nierzetelne, i publiczna służba zdrowia służyła by najlepiej przez natychmiastowe wycofanie tej żywności wysokiego ryzyka.” Dalszy fragment listu: „Należy drobiazgowo badać możliwe konsekwencje dla rozwijającego się płodu i dzieci. Dzieci i noworodki są najbardziej narażone na ryzyko. One są trzy do czterech razy więcej podatne na alergie niż dorośli i na ryzyko śmierci z powodu alergii. Dzieci mogą przeciwstawiać się znacznie mniejszym dawkom toksyn niż osoby dorosłe… Uwolnienie toksyn do hormonów albo wewnątrzwydzielnicze zniszczenie może również poważnie szkodzić prawidłowemu rozwojowi dziecka.”

‘Genetic Roulette’ Jeffrey M. Smith – Jedząc genetycznie modyfikowaną żywnosć ryzykujesz z każdym kęsem. „’Genetyczną Ruletkę’muszą przeczytać wszyscy rodzice. Praca Jeffreya demaskuje nietestowaną żywność którą podaje się na talerzu naszym dzieciom bez zgody rodziców. Ryzyko utraty zdrowia związane z tą nową żywnością ma otwartą drogę do każdego dziecka w Ameryce. Najlepszym prezentem jaki możesz dać twojemu dziecku jest przeczytanie ‘Genetycznej Ruletki’, a wiedza którą posiądziesz jest nieoceniona bo przedłuży życie twojego dziecka.” Robyn O’Brien, matka czworga dzieci. http://www.geneticroulette.com/

Part 1: The Documented Health Risks of Genetically Engineered Foods – Udokumentowane Zagrożenia Zdrowia w Genetycznej Modyfikowanej Żywności. Dowody reakcji u ludzi i zwierząt. http://www.seedsofdeception.com/utility/showArticle/?objectID=1040

1.1.GM Potatoes Damages Rats - GM ziemniaki szkodzą szczurom. Powodują rozwój potencjalnie rakotwórczych komórek w układzie pokarmowym, zahamowanie rozwoju mózgów, żołądków, jąder, częściowy zanik wątroby, powiększenie trzustki i jelita, załamanie systemu immunologicznego.

1.2. Rats Fed GMO Tomatoes got bleeding stomachs, several died - Szczury karmione GM pomidorami dostały krwotoku żołądka, kilka zdechło. Szczury karmiono GM pomidorami FlavrSavr przez 28 dni, 7 z 20 dostało krwotoku żołądków, inne 7 z 40 zdechło po 2 tygodniach, wzięto inne do eksperymentu. Pomidory dopuszczono do konsumpcji choć nie było odpowiedzi na pytania naukowców z FDA /Federalny Urząd ds.Bezpieczeństwa Żywności i Leków, USA/

1.3. Rats Fed Bt Corn had multiple health problems – Szczury karmione 90 dni kukurydzą Monsanto Mon 863 Bt miały liczne problemy zdrowotne. Wyniki wskazywały na ważne zmiany we krwi, wątrobie i nerkach, mogące świadczyc o procesie chorobowym. Eksperci żądali wyjaśnień, Monsanto odmówiło, podnosząc nienaukowe, fałszywe argumenty.

1.4. Mice Fed GM Bt Potatoes had intestinal damage – Myszy karmione GM Bt ziemniakami miały zniszczony układ pokarmowy. Karmienie GM ziemniakami które produkują toksynę BT zapoczątkowało nienormalny i nadmierny rozwój komórek w jelicie krętym. Podobne objawy u człowieka powodują nietrzymanie moczu lub symptomy grypy, świadczą też o stadium przedrakowym. Badanie obaliło tezę jakoby toksyna Bt była niszczona podczas procesu trawienia i nie jest biologicznie a
Przeczytaj dalszy ciąg komentarza...

 

Re: Nieświadomi zagrożenia

(Wynik: 1)
Autor: Wolf Dodano: 20-02-2008 - 08:03
(Informacje o użytkowniku  | Wyślij wiadomość 

Gospodarka
KE-GMO-ziemniak modyfikowanyWtorek, 19 lutego 2008 Nie ma decyzji unijnych rządów w sprawie możliwości żywienia zwierząt hodowlanych paszą z dodatkiem ziemniaków modyfikowanych genetycznie. Wczoraj, ministrowie rolnictwa 27 państw nie zaakceptowali propozycji stosowania GMO przy uprawie ziemniaków. Głosów zabrakło zarówno zwolennikom, jak i przeciwnikom GMO, w tej ostatniej grupie była Polska. Oznacza to, że sprawa wróciła do Komisji Europejskiej. A ta jest podzielona. Z nieoficjalnych informacji wynika, że jest grupa urzędników, którzy są przeciwni stosowaniu ziemniaków genetycznie modyfikowanych. Epidemiolodzy przestrzegają, że spożywanie produktów modyfikowanych genetycznie może być rakotwórcze i powodować alergie, może też uodparniać na antybiotyki. Przed uprawami modyfikowanymi genetycznie przestrzegają też ekolodzy. Podkreślają, że zmniejszają one bioróżnorodność i będą zanieczyszczać środowisko. Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, jak i Europejska Agencja do spraw Leków zakwestionowały pozytywną opinię zmodyfikowanego genetycznie ziemniaka, wydaną przez Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności. Dowodzą, że gen ARMG wbudowany w ziemiaka wpływa antybiotyki stosowane w leczeniu ludzi i zwierząt. iar/Mytko/B.Płomecka/ab

 


[Brak tematu]

(Wynik: 1)
Autor: Wolf Dodano: 20-03-2008 - 08:49
(Informacje o użytkowniku  | Wyślij wiadomość 

Animals: Zwróć uwagę na numer jajka
Katarzyna Fryc, Jowita Kiwnik
2008-03-18,
Ekolodzy wykorzystują gorączkę przedświątecznych zakupów, by uświadomić Polakom, że większość jaj w naszych sklepach zniosły kury przetrzymywane w nieludzkich warunkach. - Nikt nie chciałby, żeby kurczaczek z wielkanocnej pocztówki trafił do barbarzyńskiego chowu klatkowego - alarmują Animalsi.
Klatka jest zawsze klatką
- Kupujemy jajka, nie wiedząc, skąd pochodzą. Producenci opakowań nie przywiązują wagi do oznaczeń - uważa Waldemar Borzestowski z Ogólnopolskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami Animals, które wspólnie z brytyjską organizacją CIWF (Compassion in World Forming - Współczucie w Hodowli Zwierząt na Świecie) promuje humanitarne sposoby hodowli.
- Namawiamy do zakupu nabiału spoza chowu klatkowego. Ten niehumanitarny rodzaj hodowli, dzięki staraniom organizacji prozwierzęcych, ma zostać zakazany w krajach Unii Europejskiej w 2012 r.
Według danych Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu w Polsce hodowanych jest ponad 38 mln niosek, z czego 90 proc. w systemie bateryjnym. Oznacza to, że niemal 35 mln ptaków spędza całe życie ściśniętych w niewielkich klatkach. - Standardowe wymiary klatek to 50x50 cm, w jednej zamkniętych jest od pięciu do siedmiu ptaków - tłumaczy Borzestowski. - Na jedno zwierzę przypada powierzchnia wielkości kartki A4 - nie ma szansy na ruch ani rozprostowanie skrzydeł, nie dociera światło dzienne. Ekolodzy alarmują, że nabiał produkowany w takich kombinatach jest nafaszerowany chemią i antybiotykami. Hodowcy zaprzeczają. - Do klatek trafia ta sama pasza, co do innych ferm - zapewnia Rajmund Paczkowski, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa. Jednak przyznaje, że kurom w takich warunkach jest za ciasno. - Dlatego do 2012 r. musimy zwiększyć powierzchnię klatek o połowę.

- Badania naukowe wykazały, że taki chów gwarantuje dobrą jakość jaj i zabezpiecza przed salmonellą. Na choroby częściej zapadają kury z wolnego wybiegu - zapewnia Daniel Wilk z Polskiego Związku Zrzeszeń i Hodowców Producentów Drobiu.

Jak rozpoznać, z jakiego chowu pochodzi jajko? Na skorupce jest stempel z numerem fermy. Cyfra 3 oznacza chów klatkowy. - Takich jajek nie kupujmy - apelują Animalsi. Najlepsze jajka z chowu ekologicznego mają cyfrę 0, z wolnego wybiegu 1, a ze ściółkowego 2. Im niższa cyfra, tym lepsza jakość jajek.


Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto

 

[ Odpowiedz na to ]


 


[Brak tematu]

(Wynik: 1)
Autor: Wolf Dodano: 20-03-2008 - 08:51
(Informacje o użytkowniku  | Wyślij wiadomość 

Wyniki sondy RDC w sprawie żywności modyfikowanej genetycznie GMO
Data opublikowania: 18/03/2008


Zakończyła się sonda RDC w sprawie genetycznie modyfikowanej żywności.
76,7% respondentów sondy wypowiedziało się przeciwko wprowadzaniu do naszego
kraju upraw genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO).

Głos słuchaczy RDC jest zbieżny z opiniami środowisk naukowych na temat
potencjalnej szkodliwości upraw GMO dla zdrowia i możliwych zagrożeń
cywilizacyjnych, związanych z rozprzestrzenianiem się genotypu nieznanego
przyrodzie.

Epidemiolodzy przestrzegają, że spożywanie produktów modyfikowanych
genetycznie może być rakotwórcze i powodować alergie, może też uodparniać na
antybiotyki. Przed uprawami modyfikowanymi genetycznie przestrzegają też
ekolodzy.

Światowa Organizacja Zdrowia i Europejska Agencja do spraw Leków
zakwestionowały pozytywną opinię zmodyfikowanego genetycznie ziemniaka,
wydaną przez Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności. Dowodzą, że
gen ARMG wbudowany w ziemniaka wpływa na antybiotyki stosowane w leczeniu
ludzi i zwierząt.

W swoim stanowisku Komitet Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk pisze
m.in.: "...Wokół sprawy "otwarcia" Polski dla upraw roślin genetycznie
zmodyfikowanych wytworzyła się niedobra atmosfera, będąca mieszaniną
przemilczeń i dalekiej od rzetelności faktograficznej propagandy, co
wprowadza społeczeństwo w błąd i niesłusznie uspokaja. Promocja GMO przez
wielkie światowe koncerny, dysponujące ogromnymi środkami, jest prowadzona
bardzo profesjonalnie, a jej jedynym celem jest zdobycie rynku za wszelką
cenę...

Nagłe przyspieszenie działań mających ułatwić wprowadzenie GMO jest
oczywistym wynikiem nacisku władz Unii Europejskiej, naruszających jej
własne zasady demokratyczne (zasadę wolnego wyboru przez obywateli, zasadę
subsydiarności, czy konwencję o bioróżnorodności).

...Wdrażanie nowych technologii powinno następować po wykluczeniu możliwości
wystąpienia negatywnych skutków zdrowotnych, ekologicznych i ekonomicznych.
Nakazuje to jedna z głównych zasad prawnych Unii Europejskiej, zasada
przezorności, obecnie także jawnie naruszana przez jej władze...

... Z grona nauk oceniających wpływ GMO na stan środowiska wyłączana jest
ekologia - nauka badająca wielowymiarowe interakcje zachodzące między
organizmami oraz oddziaływania między organizmami a ich środowiskiem.
Sytuacja ta jest niepokojąca tym bardziej, że poza negatywnymi,
długotrwałymi skutkami społeczno-ekonomicznymi oraz zdrowotnymi, już na
obecnym poziomie wiedzy dają się zauważyć poważne i nieodwracalne zagrożenia
ekologiczne, jakie GMO niesie dla całości środowiska przyrodniczego, a tym
samym dla środowiska życia człowieka..."

W lutym rolnicy z całej Polski protestowali przeciwko uprawom GMO w naszym
kraju argumentując, że problemy ze sprzedażą mięsa i niskie ceny są efektem
"skutecznych działań" ponadnarodowych korporacji lub związanych z nimi
"córek" - tych samych, co chcą "zarzucić" Polskę GMO. Protestujący rolnicy
zwracali uwagę, że to przede wszystkim wielkoprzemysłowe gospodarstwa
należące w większości do zagranicznych korporacji lobbują w Polsce za GMO,
zabierają polskim rolnikom rynki zbytu (podszywając swoje produkty pod
polskie nazwy) i sztucznie zaniżają ceny mięsa i innych produktów.
 

 

[ Odpowiedz na to ]


 

Re: Nieświadomi zagrożenia

(Wynik: 1)
Autor: Wolf Dodano: 20-03-2008 - 08:52
(Informacje o użytkowniku  | Wyślij wiadomość 

Uchwała
Rady Krajowej NSZZ RI "Solidarność"
z dnia 2 lutego 2008 roku

Rada Krajowa NSZZ RI "Solidarność" stanowczo protestuje przeciwko próbom
wprowadzenia na terenie Rzeczpospolitej upraw z nasion genetycznie
modyfikowanych (kukurydza, rzepak, plantacje warzywne) z pominięciem
obowiązujących przepisów ustawy nasiennej, paszowej, ochrony roślin, ochrony
środowiska.
Rada Krajowa NSZZ RI "Solidarność" wzywa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do
podjęcia natychmiastowych i skutecznych działań przez podległe organy
(inspektoraty nasienne, weterynaryjne) do współpracy z Ministrem Środowiska,
Prokuratorem Krajowym, Ministrem Zdrowia dla likwidacji nielegalnych upraw
roślin GMO
i uniemożliwienia w przyszłości podejmowania przez rolników i
przedsiębiorstw rolnych prób wprowadzania nasion z GMO do dystrybucji i
uprawy.
Rada Krajowa NSZZ RI "Solidarność" wzywa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do
podjęcia współpracy z Ministrem Zdrowia i natychmiastowego podjęcia
inicjatywy legislacyjnej dla ustanowienia Agencji Jakości Żywności oraz
obowiązku znakowania żywności z zawartością GMO.
Rada Krajowa NSZZ RI "Solidarność" stanowczo protestuje przeciwko
jakimkolwiek próbom zmiany obowiązującej ustawy paszowej, która od sierpnia
2008 roku zakazuje używania w paszach komponentów z zawartością GMO.
 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin