przepisy.doc

(524 KB) Pobierz

Bananowiec

 


Składniki:

2 opakowania biszkoptów

 

Masa:

1/2 kostki masła

1 szklanka cukru pudru

1 kg bananów + jeden w plasterkach do wyłożenia na wierzch

1 galaretka cytrynowa

2 galaretki w dowolnym kolorze

2 jajka

 

 

 

 

 

 

Sposób wykonania:

Połowę biszkoptów wyłożyć na spód blaszki, tortownicy itp.      Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka. Banany zmiksować (można skropić sokiem z cytryny), masę ucierać dodając zmiksowane banany.   Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody, tężejącą dodać do masy.      Na wyłożone biszkopty wlewamy połowe masy, układamy resztę biszkoptów i na wierzch pozostałą masę. Na tej masie układamy dekoracyjnie plasterki bananów, następnie na górę wylewamy tężejąca galaretkę w dowolnym kolorze.

Całość wstawiamy do lodówki, gotowe po kilku godzinach.


 

 

 

Krajanka

 


Składniki na 12 porcji

• - 4 jajka

• - 1,5 szklanki mąki

• - pół szklanki cukru

• - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• - 4 łyżki kakao

 

Masa I

• - 2 budynie waniliowe

• - 2 szklanki mleka

• -1 kostka masła

Masa II

• - 2 szklanki mleka

• - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

• -2 opakowania Śnieżki

• -5 łyżek żelatyny

 

 

 

 


Etapy przygotowania

Jaja utrzyj z cukrem. Połącz z kakao,mąką i proszkiem do pieczenia. Rozsmaruj na spodzie blaszki. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stC. Z budyniu i mleka ugotuj budyń. Utrzyj z masłem.Rozsmaruj na cieście. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Śnieżkę ubij z mlekiem i kawą. Połącz z żelatyną. Wyłóż na masę budyniową. Pokrój, udekuruj.


 

 

 

 

 

 


Szybkie ciasto z owocami i kruszonką


 

 

 

 

Składniki

3 szklanki przesianej mąki tortowej

1 i 1/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

3 jajka

2/3 szklanki oleju

1 szklanka naturalnego jogurtu

1/2 szklanki mleka


1½ szklanki dowolnych owoców sezonowych: truskawki, porzeczki, maliny, agrest, rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki)

 

Kruszonka:

150g mąki (albo 100g mąki i 50 g wiórków kokosowych)

100 g cukru

80 g masła

1 cukier waniliowy

 

 

Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką.

Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona ale sypka.

Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól wymieszać w jednej misce.

Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej.

Połączone mokre składniki, wlać do suchych, dobrze wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę, wyrównać, posypać owocami i kruszonką.

Piec ok 40-45 minut w 180-200 stopniach (ja piekę w termoobiegu z dolną grzałką w 180 stopniach)

Można pokusić się o zrobienie lukru... kilka łyżek cukru pudru dobrze wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną ciepłej wody.


Shrek

 

Składniki         dla >6 osób


Upiec biszkopt z 5 jaj,

1sok zielony pysio,duża butelka,

3 budynie śmietankowe,

4 galaretki zielone,

1/2 l śmietany 30 %,

2 opakowania delicji,

 

 

 

 

 

Opis przygotowania    czas przygotowania: do 60 min

 

1. Na soku ugotowac budyń,gdy przestygnie wyłożyć na biszkopt na to delicje.

Następnie ubita smietanę z 2 galaretkami rozpuszczonymi w 1 szklance wody.

Na koniec 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 litra wody.

Smacznego!


 

 

 


BARSZCZ KISZONY

·         1 cebula pokroić

·         1 kg buraków (po obraniu)

·         Następnie 2 duże marchewki, 2 duże pietruszki i 1 duzy seler,

·         10 dag chrzanu lub 2 ząbki czosnku,

·         Duża łyżka kminku, cukru i soli,

Buraki i jarzyny zetrzeć na tarce o grubych oczkach, chrzan zetrzeć, zalać 3,5l wody przegotowanej i przestudzonej, dodać przyprawy zostawić w ciepłym pomieszczeniu co jakiś czas mieszać po 3 dniach gotowy przelac do butelek i przechowywać w lodówce.

Pić pół szklanki przez cały dzien małymi łyżeczkami.

 

 

SOK Z BURAKÓW I MARCHEWKI

Wycisnąć sok z buraków i marchewki w proporcjach np. 2 kieliszki buraków 1 kieliszek marchweki (czyli  à  2:1).

Pić pół szklanki przez cały dzien małymi łyżeczkami.

 

PIĆ DLA POPRAWY PŁYTEK KRWI PRZED I PO CHEMII !!!

 


 


 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin