Bananowiec
Składniki:
2 opakowania biszkoptów
Masa:
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
1 kg bananów + jeden w plasterkach do wyłożenia na wierzch
1 galaretka cytrynowa
2 galaretki w dowolnym kolorze
2 jajka
Sposób wykonania:
Połowę biszkoptów wyłożyć na spód blaszki, tortownicy itp. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka. Banany zmiksować (można skropić sokiem z cytryny), masę ucierać dodając zmiksowane banany. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody, tężejącą dodać do masy. Na wyłożone biszkopty wlewamy połowe masy, układamy resztę biszkoptów i na wierzch pozostałą masę. Na tej masie układamy dekoracyjnie plasterki bananów, następnie na górę wylewamy tężejąca galaretkę w dowolnym kolorze.
Całość wstawiamy do lodówki, gotowe po kilku godzinach.
Krajanka
Składniki na 12 porcji
• - 4 jajka
• - 1,5 szklanki mąki
• - pół szklanki cukru
• - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• - 4 łyżki kakao
Masa I
• - 2 budynie waniliowe
• - 2 szklanki mleka
• -1 kostka masła
Masa II
• - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• -2 opakowania Śnieżki
• -5 łyżek żelatyny
Etapy przygotowania
Jaja utrzyj z cukrem. Połącz z kakao,mąką i proszkiem do pieczenia. Rozsmaruj na spodzie blaszki. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stC. Z budyniu i mleka ugotuj budyń. Utrzyj z masłem.Rozsmaruj na cieście. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Śnieżkę ubij z mlekiem i kawą. Połącz z żelatyną. Wyłóż na masę budyniową. Pokrój, udekuruj.
Szybkie ciasto z owocami i kruszonką
Składniki
3 szklanki przesianej mąki tortowej
1 i 1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
3 jajka
2/3 szklanki oleju
1 szklanka naturalnego jogurtu
1/2 szklanki mleka
1½ szklanki dowolnych owoców sezonowych: truskawki, porzeczki, maliny, agrest, rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki)
Kruszonka:
150g mąki (albo 100g mąki i 50 g wiórków kokosowych)
100 g cukru
80 g masła
1 cukier waniliowy
Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona ale sypka.
Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól wymieszać w jednej misce.
Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej.
Połączone mokre składniki, wlać do suchych, dobrze wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę, wyrównać, posypać owocami i kruszonką.
Piec ok 40-45 minut w 180-200 stopniach (ja piekę w termoobiegu z dolną grzałką w 180 stopniach)
Można pokusić się o zrobienie lukru... kilka łyżek cukru pudru dobrze wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną ciepłej wody.
Shrek
Składniki dla >6 osób
Upiec biszkopt z 5 jaj,
1sok zielony pysio,duża butelka,
3 budynie śmietankowe,
4 galaretki zielone,
1/2 l śmietany 30 %,
2 opakowania delicji,
Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min
1. Na soku ugotowac budyń,gdy przestygnie wyłożyć na biszkopt na to delicje.
Następnie ubita smietanę z 2 galaretkami rozpuszczonymi w 1 szklance wody.
Na koniec 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 litra wody.
Smacznego!
BARSZCZ KISZONY
· 1 cebula pokroić
· 1 kg buraków (po obraniu)
· Następnie 2 duże marchewki, 2 duże pietruszki i 1 duzy seler,
· 10 dag chrzanu lub 2 ząbki czosnku,
· Duża łyżka kminku, cukru i soli,
Buraki i jarzyny zetrzeć na tarce o grubych oczkach, chrzan zetrzeć, zalać 3,5l wody przegotowanej i przestudzonej, dodać przyprawy zostawić w ciepłym pomieszczeniu co jakiś czas mieszać po 3 dniach gotowy przelac do butelek i przechowywać w lodówce.
Pić pół szklanki przez cały dzien małymi łyżeczkami.
SOK Z BURAKÓW I MARCHEWKI
Wycisnąć sok z buraków i marchewki w proporcjach np. 2 kieliszki buraków 1 kieliszek marchweki (czyli à 2:1).
PIĆ DLA POPRAWY PŁYTEK KRWI PRZED I PO CHEMII !!!
wgrzegorzek