Olej z nasion dyni - odziaływanie.doc

(36 KB) Pobierz

Wykorzystanie oleju z nasion dyni w różnych terapiach leczniczych

Olej z nasion dyni (Oleum Cucurbitae)

Olej z nasion dyni zawiera głównie kwasy nienasycone z grupy n- 6 i n-3 potocznie nazywane omega 6 i omega3, gdzie pierwszego jest ponad 40% w postaci kwasu tłuszczowego linolowego (LA), a drugiego ok. 15% w postaci kwasu tłuszczowego linolenowego (ALA).

Razem NNKT jest więc ok. 55%.

Ponadto olej ten zwiera ok. 35% kwasów tłuszczowych jednonienasyconych - potocznie zwanych omega 9. Oraz ok. 10% kwasów nasyconych.

Występują w nim również inne substancje odżywcze: witaminy: E, B1, B2, B6, dużą ilość witaminy: A, C i D, potas, selen i cynk, a przede wszystkim fitosterole.

Ze względu na łatwo przyswajalne źródło cynku, którego poziom u większości ludzi jest zbyt niski, co u mężczyzn może powodować dolegliwości związane z prostatą jest zalecany w profilaktyce i pomocniczo w utrudnionym oddawaniu moczu we wczesnych stadiach przerostu gruczołu krokowego. Pomocne są tutaj zawarte w oleju fitosterole. Dlatego olej z nasion dyni zalecany jest w schorzeniach pęcherza i dróg moczowych. Znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomagają także w regulacji poziomu cholesterolu i zapobieganiu miażdżycy.

Od dawna olej z nasion dyni jest uważany za środek o działaniu przeciwpasożytniczym dzięki zawartym w nim w skondensowanej formie związkom czynnym tzw. kukurbitacynom.

Centrum Diagnostyczno-Lecznicze Polania korzystając z uwag parazytologów używa oleju z dyni i lnu w terapii przeciw pasożytom

Oddziaływanie zdrowotne w różnych jednostkach chorobowych oleju z nasion dyni:

·         stosowany w normalizacji pracy gruczołu krokowego,

·         zalecany przy stanach zapalnych układu płciowego,

·         zalecany we wszelkich schorzeniach gruczołu krokowego,

·         stosowany wspomagająco w leczeniu raka gruczołu krokowego

·         zalecany przy regulacji poziomu cholesterolu

·         stosowany w profilaktyce miażdżycy

·         stosowany w chorobach pasożytniczych poprzez

zawarty w nim squalen

·         zalecany w

chorobach wątroby

·         zalecany we wszystkich schorzeniach, gdzie NNKT mają podstawowe znaczenie w profilaktyce i leczeniu.

Oddziaływanie zdrowotne oleju z nasion dyni poprzez  zawartość kwasów tłuszczowych z grupy n- 6 ( LA ) jest bardzo podobne do oddziaływania kwasów tłuszczowych z grupy n-3 ( ALA). Jednak obydwa spożywane komplementarnie mają najefektywniejsze oddziaływanie na organizm człowieka.

Brak któregokolwiek z nich w codziennej diecie lub spożycie w postaci zdegenerowanej (utlenienie, zepsucie, produkcja z ekstrakcji) powoduje dysfunkcje organizmu człowieka i przyczynia się do powstawania wielu chorób degeneracyjnych. W oleju z nasion dyni występują obydwa potrzebne nam w codziennej diecie NNKT.

Komórka człowieka a dokładniej błona komórkowa potrzebuje codziennie niewielkiej ilości kwasów tłuszczowych z grupy n- 3(ALA), n- 6 ( LA) i 9. Jeżeli nie dostarczymy organizmowi świeżych, dobrych tłuszczów z tych grup należących do NKT to organizm zmuszony jest wbudować w błony komórkowe te zdegenerowane, które są mu dostępne z pożywienia wysokoprzetworzonego, co w rezultacie doprowadza do powstania wielu chorób degeneracyjnych, związanych ze stanami zapalnymi, kończąc na niedotlenieniu komórki.

W oleju z nasion dyni 10 STOPNIOWYM ZŁOTOPOLSKIM wszystkie potrzebne świeże kwasy tłuszczowe występują równocześnie w bardzo dobrych proporcjach.

Oddziaływanie ich na organizm jest więc wyjątkowe pod warunkiem, że olej pochodzi z produkcji mieszczącej się w standardach "olejów dziewiczych", które w tłoczni ZŁOTO POLSKIE są normą zakładową.

Wybór dyni do produkcji oleju zawierającego niezbędne LA i ALA nie jest przypadkowy. Dynia jest rośliną zawierającą duże ilości dobrze przyswajalnego cynku i fitosteroli. Jest więc znakomitym uzupełnieniem diety w chorobach prostaty i całego układu moczowego - szczególnie dla mężczyzn. Olej z dyni posiada właściwości przeciwzapalne.

Wyróżnia się on spośród wszystkich olejów charakterystyczną ciemną brązowo- zieloną barwą i specyficznym orzechowo- owocowym smakiem i zapachem. Ten przysmak określany za regionalny cud natury prowincji SRTYRIA w Austrii jest dodawany do wielu potraw. Według tamtejszych przepisów doskonale smakuje gdy polejemy nim prawdziwe lody śmietankowe lub sernik wiedeński. Jest więc kulinarnym wyzwaniem dla smakoszy ceniących sobie zdrowie.

Marek Wolniak

Uprzejmie przypominam:

W związku z tym, że wszystkie opracowania zawarte na stronach serwisu www.zlotopolskie.pl podlegają ochronie praw autorskich.

zezwalamy na kopiowanie i rozpowszechnianie zawartych tu treści jedynie pod warunkiem:

·         zamieszczania treści na stronach internetowych i opatrzenie ich nagłówkiem:
"informacja zaczerpnięta z serwisu

www.zlotopolskie.pl" wraz z aktywnym linkiem do strony www.zlotopolskie.pl

·         W przypadku zamieszczenia treści na materiałach drukowanych - opatrzenie ich nagłówkiem: "informacja zaczerpnięta z serwisu www.zlotopolskie.pl"

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin