Wafle z masą budyniową.rtf

(2 KB) Pobierz

Wafle z masą budyniową

 

Przygotowanie: 1 godz

 

Oczekiwanie: 3-4 godz

 

Gotowanie: 15 min

 

Trudność: trudne

 

 

Składniki na 12 porcji

 

•3 suche płaty wafli, 1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 łyżka mąki pszennej

                           

•1/2 l mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szkl cukru kryształu,

                           

•2 żółtka, 1 kostka masła, 1 tabliczka czekolady mlecznej,

                           

•wiórki kokosowe do posypania, 1 łyżeczka żelatyny

                           

•2 łyżki syropu z malin, szczypta cynamonu

                           

 

Etapy przygotowania

 

1.Do mleka wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier waniliowy, cukier kryształ i żółtka. Dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek i gotujemy na małym ogniu mieszając do momentu kiedy masa nam zgęstnieje.

                                                       

2.W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę (lub dla wegetarian agar-agar) i mieszamy z masą budyniową. Dodajemy do niej jeszcze syrop malinowy, cynamon i 1/2 kostki masła. Dokładnie całość mieszamy i czekamy aż przestygnie.

                                                       

3.Kiedy zacznie się ścinać, na dno formy kładziemy płat wafla, równomiernie nakładamy na niego masę, drugi płat, znowu masę budyniową (całą) i ostatni płat wafla. Chowamy do lodówki aż zgęstnieje.

                                                       

4.Do naczynia z gotującą się wodą wkładamy drugi rondelek, w którym rozpuszczamy 1/2 kostkę masła i w nim, ciągle mieszając, pokruszoną tabliczkę czekolady. Gdy się całkowicie roztopi polewamy nią wierzch naszych wafli i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do zastygnięcia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin