Tort marcepanowy z amaretto i suszonymi śliwkami .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 300 g suszonych śliwek

- 5 łyżek amaretto (likier migdałowy)

na ciasto:

 

- 180 g margaryny

- 2 żółtka

- 120 g cukru pudru

- 180 g startych migdałów

- po szczypcie mielonych goździków, cynamonu i kardamonu

poza tym:

 

- 250 g surowej masy marcepanowej

- 175 g margaryny

- 175 g cukru

- 3 łyżki amaretto

- 3 jajka

- 100 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

 

1. Dzień wcześniej namoczyć śliwki w 5 łyżkach amaretto i 2 filiżankach wody.

2. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i chłodzić 30 min.

3. Masę marcepanową utrzeć z margaryną. Powoli dodawać cukier, amaretto i jajka. Na końcu dodać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

4. Ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Do srodka wyłożyć masę marcepanową a na to odsączone śliwki.

5. Piec 10 min. w 200 stopniach następnie kolejne 60-70 min. w 180. Ostudzone posypać cukrem pudrem

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin