Produkty:
- 300 g suszonych śliwek
- 5 łyżek amaretto (likier migdałowy)
na ciasto:
- 180 g margaryny
- 2 żółtka
- 120 g cukru pudru
- 180 g startych migdałów
- po szczypcie mielonych goździków, cynamonu i kardamonu
poza tym:
- 250 g surowej masy marcepanowej
- 175 g margaryny
- 175 g cukru
- 3 łyżki amaretto
- 3 jajka
- 100 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Dzień wcześniej namoczyć śliwki w 5 łyżkach amaretto i 2 filiżankach wody.
2. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i chłodzić 30 min.
3. Masę marcepanową utrzeć z margaryną. Powoli dodawać cukier, amaretto i jajka. Na końcu dodać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4. Ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Do srodka wyłożyć masę marcepanową a na to odsączone śliwki.
5. Piec 10 min. w 200 stopniach następnie kolejne 60-70 min. w 180. Ostudzone posypać cukrem pudrem
ewajka11