5.12 SOK Z BRUKWI.txt

(2 KB) Pobierz
5.12 SOK Z BRUKWI
Sok z brukwi jest bardzo skoncentrowany, gęsty i esencjonalny i jest bardzo silnym lekiem. Ma smak lekko gorzki, bardzo słodki i bardzo ostry. Działa oczyszczająco, odflegrniająco, pobudzającoi wzmacniająco na wszystkie organy, a zwłaszcza na śledzionę, na płuca i na wątrobę. Z uwagi na silne stymulujące działanie, nie należy stosować zbyt dużo soku z brukwi na początku leczenia, w czasie leczniczych kuracji oczyszczających, natomiast jest on bardzo dobrym lekiem po przeprowadzeniu monodiety zbożowej, w czasie dalszego leczenia i regenerowania organizmu. Ponieważ posiada silne stymulujące działanie, dobrze jest sok z brukwi łączyć z innymi sokami, a wówczas wzmacnia on lecznicze działania innych soków. W połączeniu z sokiem z kapusty białej leczy płuca i wątrobę, w połączeniu z sokiem z marchwi wzmacnia oczyszczające działanie tego soku i skuteczniej odśluzowuje śledzionę, a w połączeniu z sokiem z selera działa silniej na nerki. Łączyć, nie oznacza mieszać. Lepiej jest pić soki oddzielnie. Z uwagi na silne stymulujące działanie soku z brukwi dobrze jest pić ten sok w pierwszej części dnia jako drugi, trzeci czy czwarty posiłek, a na czczo i w drugiej części dnia lepiej jest pić inny sok. Ponieważ sok z brukwi jest bardzo skoncentrowanym sokiem podobnie jak sok z czarnej rzodkwi (brukiew jest krzyżówką kapusty i rzodkwi), a więc w ciągu dnia należy pić niewiele tego soku, od 100 do 400 ml.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin