5.2 KASZA JAGLANA.txt

(6 KB) Pobierz
5.2 KASZA JAGLANA
Kasza jaglana jest również bardzo dobrym ziarnem do przeprowadzania kuracji leczniczych. Była ona pierwszym pokarmem człowieka na Dalekim Wschodzie i była tam wcześniej niż ryż. Stanowiła podstawowy pokarm naszych przodków i znaleziono ją w wykopaliskach w Biskupinie. Jest cudownym lekiem i wspaniałym pokarmem. Jako jedyne zboże należy wyłącznie do elementu ziemi. Z uwagi na smak słodki jest nieco mniej zharmonizowana niż ryż i nie powinna być stosowana jako wyłączne ziarno do kuracji trwających dłużej niż 14 dni. W ogóle lepiej ją łączyć ż innymi ziarnami i wówczas stosujemy ją jako ziarno drugie. Na przykład; najpierw 4 dni ryżu, a następnie 5 dni kaszy jaglanej. Oczywiście w chorobach opisanych poniżej i w kuracjach trwających do 14 dni można spożywać wyłącznie kaszę jaglaną. Kasza jaglana ogrzewa organizm, odkwasza i oczyszcza go z nadmiaru wilgoci i śluzu. Bardziej ogrzewa i bardziej osusza jeżeli przed ugotowaniem jest podprażona i taką kaszę stosujemy w zimie oraz w przypadku uczucia dużego wychłodzenia organizmu. Ponieważ osusza organizm nie jest dobrym ziarnem do przeprowadzenia kuracji leczniczych w przypadku suchości w organizmie, która objawia się na przykład suchym kaszlem, astmą, zaparciami z zatwardzeniem i kamicą, ale nawet w przypadku tych chorób jest ona bardzo dobrym pokarmem po kuracji, gdyż wzmacnia odporność organizmu i regeneruje błony śluzowe (m.in. z uwagi na zawartość krzemu, o czym było mówione wcześniej). Kasza jaglana leczy wszystkie organy, gdyż regeneruje wszystkie błony śluzowe. W kuracjach leczniczych stosujemy ją w przypadkach chorób śledziony, chorób trzustki i w przypadku chorób krwi, zwłaszcza w przypadkach niedoboru krwi objawiającego się anemią, bladością i po wyniszczających hrwotohach, a więc po urazach, po operacjach i w przypadku nadmiernych krwawień miesięcznych u kobiet. Kasza jaglana jest również doskonałym lekiem w spadku odporności organizmu, a więc w przypadku nawracających, przewlekłych i wyczerpujących infekcji wirusowych oraz bakteryjnych, zwłaszcza jeśli towarzyszą im zmiany ropne, np. leczy anginę i jest bezcennym lekiem w przypadku grzybic, gdyż jako jedyne ziarno odkwasza organizm i wzmacnia system immunologiczny, a także leczy całą tkankę łączną, wszystkie powłoki ciała i narządów. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece, poprawia funkcjonowanie gruczołów płciowych żeńskich, a więc leczy wszystkie choroby jajników, bezpłodność, a także białe upławy u kobiet i grzybice narządów rodnych.

GOTOWANIE KASZY JAGLANEJ
Kaszę jaglaną płuczemy we wrzącej wodzie. Do jednej filiżanki kaszy dodajemy dwie niepełne filiżanki wrzącej wody i gotujemy . na żywym, naturalnym, średnim ogniu, a po wchłonięciu wody na ogniu słabiutkim, najlepiej na płytce. Gotujemy około 40 minut. Jeżeli przygotowujemy kaszę jaglaną prażoną to przed ugotowaniem wsypujemy ją do suchego garnka, stawiamy na słabym ogniu i leciutko podprażamy przez kilka minut, miesżając cały czas drewnianą łopatką. Kasza nie powinna zmienić koloru, w żadnym wypadku nie należy jej rumienić, lecz powinna stracić posmak surowizny i powinna mieć lekko orzechowy zapach. Podprażoną kaszę myjemy we wrzącej wodzie i po odcedzeniu wsypujemy na świeży wrzątek w proporcji podanej powyżej. Podprażona kasza gotuje się nieco krócej, około 30 minut. Niestety, zdarza się dość często, że kasza jaglana jest niedosuszona, zapleśniała i stara i wówczas jest niesmaczna i gorzkawa. Takiej kaszy nie należy spożywać.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin