Kurczak po myśliwsku.doc

(23 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem

Kurczak po myśliwsku

 

Składniki:

 

kurczak (1.5 kg)

100 g słoniny

100 g tłustej szynki

cebula

liść laurowy

kilka ziaren ziele angielskiego

łyżeczka jałowca

kieliszek białego wina

pieprz

sól

łyżeczka przyprawy do zup

łyżeczka soku z cytryny

łyżka posiekanej natki pietruszki

łyżka masła

łyżeczka mąki

 

Przygotowanie:

 

Umytego kurczaka natrzeć solą i jałowcem, zostawić na 2 dni w chłodnym miejscu. Przed pieczeniem naszpikować gęsto słoniną. Obrumienić w rondlu ze wszystkich stron, dodać pokrajaną w drobna kostkę cebulę i szynkę, posypać pieprzem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać winem i dusić ok. 90 minut pod przykryciem. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić wodą lub rosołem, dodać przyprawę do zup i sok z cytryny, dolać do kurczaka. Tuszkę podzielić na części. Podawać z kładzionymi kluskami lub knedlami, polać sosem i posypać natką.

 

Danie na: 5 osób

Jedna porcja zawiera: 450 kcal

Czas pieczenia: 2 godz

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin