przepisy - Mufinki bananowe.doc

(74 KB) Pobierz
Mufinki bananowe



Mufinki bananowe

 

Składniki suche:

-1 i 1/2 szklanki mąki

- łyżeczka sody

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- pół szklanki cukru

 

Składniki mokre:

- pół szklanki oleju

- pół szklanki maślanki, kefiru lub mleka

- 1 jajko

- łyżka rumu (niekoniecznie)

- 2-3 rozgniecione banany

 

Wymieszać osobno składniki suche i mokre, wlać składniki mokre do suchych.

Dodać banany i niedbale wymieszać widelcem, tylko tak by składniki się połączyły.

Piec w natłuszczonej (lub wyłożonej papilotkami) formie na 12 mufinek ok. 25 min. (sprawdzać drewnianym patyczkiem) w temp. 175 stopni C.

Za sprawa bananów są mięciutkie nawet następnego dnia.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin