Dania z kurczaka Wyborne mięsiwa.pdf

(4953 KB) Pobierz
332974909 UNPDF
BIBLIOTEKA PORADNIKA DOMOWEGO
DANIA Z KURCZAKA
ISSN 0867-2229
DODATEK BEZPŁATNY
332974909.008.png
SPIS TREŚCI
poradnik domowy
Od redakcji
Pieczony, smażony, gotowany... Chyba żaden inny gatunek
drobiu nie ma tylu zwolenników co kurczak. I chociaż każda
pani domu potrafi przyrządzić go na wiele sposobów,
przygotowaliśmy dla was aż 61 oryginalnych przepisów. Warto
je wypróbować, żeby bardziej urozmaicić domowe menu.
Wstęp: Kurczę (nie tylko) pieczone
2
Czerwony kurczak na ostro
36
Miodowy
37
Kurczak w całości
Z szafranem
Pieczony z ziołami
4
Udka i skrzydełka
Pikantny kurczak
z sałatką pomidorowo-szpinakową
Piersi
Po japońsku 6
Cytrynowo-czosnkowe 7
Lasagne z brokułami 8
Roladki z ziołami 9
Na ostro 10
Piccata 11
Kotleciki po azjatycku 12
W potrawce 13
Z orzechami i estragonem 14
Ostra zupa z ananasem 15
Orientalne 16
Glazurowane 17
Szaszłyki z sosem orzechowym 18
Po chińsku 19
Z jabłkami 20
Na sałacie z sosem estragonowo-kaparowym 21
Po włosku
38
Po belgijsku
39
Jambalaja
40
Udka w rozmarynie
41
W pomidorach
42
Skrzydełka sezamowe
43
Pikantne skrzydełka
44
Słodko-kwaśne
45
Udka pieczone z boczkiem w winie
46
Wątróbki
Z sosem malinowo-żurawinowym 48
Gruszki nadziewane orzechowymi wątróbkami 49
Z jabłkami
50
Na ostro z imbirem
52
Aromatyczne szaszłyki z salsą
53
22
Sałatka z sosem curry
23
Eskalopki z wątróbek z szafranem i mango
54
W musztardzie i rozmarynie
24
Rozmaitości
Zupa hiszpańska
Czosnkowo-orzechowe
25
55
Z czerwoną fasolą
26
W sosie z borówek amerykańskich
27
Quesadillas z kurczakiem
56
Z calvadosem
57
Z fenkułem
28
W pomarańczach
29
Kurczak piknikowy
58
Z farszem z ziół i fety
30
Curry z gruszkami
59
Szaszłyki
31
Kurczak czosnkowy
60
Zupa cytrynowa
32
W pastisie
61
Sałatka z cytryną
33
Z mandarynkami
62
Z rybą i śmietaną
34
Fricassée z kurczaka w limonkach
63
Z pesto
35
Ziołowa sałatka
64
5
Kurczak cytrynowy
47
Z pomidorami i sosem czosnkowym
51
332974909.009.png 332974909.010.png 332974909.011.png 332974909.001.png
2
WSTĘP
Kurc zę
pieczone
(nie tylko)
Kurczaka można
przyrządzać na
niezliczoną ilość
sposobów, dzięki
czemu posiłki nigdy się
nie nudzą. W dodatku
mięso kurczaka jest
niskokaloryczne.
M
Mięso kurczaka jest
delikatne i dość szybko
się psuje. Kupując je,
trzeba sprawdzać datę
przydatności do spo-
życia podaną na
etykiecie lub upew-
nić się u sprzedawcy,
czy na pewno jest świeże.
Co lubi kurczak
Mięso kurczaka najlepsze
jest, gdy się je przyprawi:
w pieprzem, papryką,
curry, kolendrą, jałowcem
i zielem angielskim;
w suszonymi ziołami:
estragonem, oregano,
tymiankiem, bazylią,
listkiem laurowym
oraz rozmarynem;
w świeżymi ziołami:
szczypiorkiem, koperkiem,
natką pietruszki;
w czosnkiem i cebulą.
Duże porcje i całe tuszki
przyprawiamy od środka
i na zewnątrz przed pie-
czeniem lub gotowaniem
– dobrym sposobem jest
wciskanie rozdrobnionych
przypraw pod skórkę.
Małe porcje, np. sznycle
z piersi, przyprawiamy
dopiero po usmażeniu.
Przed pieczeniem solimy
kurczaka tylko w środku,
ponieważ posolona skórka
robi się twarda, gumowata.
cach. Odciągnąć od
korpusu udka i skrzydełka,
tak by były widoczne sta-
wy. Ostrym nożem odciąć
udka i skrzydełka w sta-
wach. Następnie, delikatnie
i równo prowadząc nóż,
odciąć piersi kurczaka.
Potem, tnąc wzdłuż most-
ka, podzielić je na filety.
poradnik domowy
Jak dzielić, żeby
dobrze podzielić
U łożyć tuszkę na ple-
332974909.002.png 332974909.003.png
3
A może faszerowany?
Całe kurczęta można na-
dziewać, aby zyskały
na smaku i soczystości
lub żeby podnieść ich war-
tość odżywczą. Jako farsz
można zastosować:
w przyprawione mielone
mięso (można zagnieść je
z bułką, przygotowując
masę taką jak na kotlety
mielone);
w jabłka lub inne owoce;
w kaszę lub ryż z dodat-
kiem przypraw, warzyw;
w świeże zioła.
Trzeba uważać, aby nie na-
pełniać tuszki kurczaka na-
zbyt ciasno, ponieważ mo-
że pęknąć w trakcie pie-
czenia. Nie należy także
usuwać tłuszczu z kurczaka
przed pieczeniem, ponie-
waż to tłuszcz jest nośni-
kiem smaku i aromatu.
MARYNATA TO PODSTAWA
Mrożony
– ze sklepu
n Sucha: mięso nacieramy
oliwą lub olejem, następ-
nie obficie posypujemy
rozdrobnionymi przyprawa-
mi (kurczak powinien być
z każdej strony obtoczony
w przyprawach), zawijamy
w czystą ściereczkę
po czym pozostawiamy
na noc w lodówce.
n Mokra: oliwę mieszamy
z sokiem cytrynowym, wi-
nem (białym lub czerwo-
nym), sosem sojowym,
maślanką lub octem win-
nym (np. smakowym). Do-
dajemy przyprawy. Mięso
układamy w szklanym lub
ceramicznym naczyniu (ni-
gdy w metalowym!) zale-
wamy marynatą i pozosta-
wiamy na co najmniej kilka
godzin, odwracając je od
czasu do czasu. Mięso moż-
na też włożyć do foliowego
woreczka, wlać marynatę
i szczelnie zawiązać.
n Warto dodać, że mięso
natarte sokiem z limonki
albo cytryny dłużej zacho-
wuje świeżość, a ponadto
pozostaje białe i nie wysy-
cha podczas gotowania
czy pieczenia.
w Nie należy samemu
zamrażać porcji kurczaka
– w domowych zamrażar-
kach proces ten jest powol-
ny i mięso staje się mniej
soczyste, traci smak i war-
tości odżywcze. Ważne jest,
aby mrożone mięso nie
przebywało długo poza
zamrażarką, jeśli nie planu-
jemy od razu go rozmrażać.
Kto zamierza kupić zamro-
żonego kurczaka i prze-
nieść go do zamrażarki,
powinien zapakować go
w specjalną torbę termo-
izolacyjną (albo
w kilka warstw
gazet). I trzeba
jak najszybciej
(w ciągu godziny)
przetransportować
go do domu.
Tajniki tajania
dzie niesmaczne. Najlepszą metodą jest ułożenie kur-
czaka w misce z dziurkowaną wkładką (lub na sitku zawie-
szonym w misce) i pozostawienie w lodówce. Po rozmroże-
niu należy kurczaka umyć w środku i na zewnątrz pod bie-
żącą letnią wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Miskę
i sitko wyparzyć. Kto nie chce czekać, aż kurczak rozmrozi
się w lodówce, może użyć mikrofalówki
z funkcją rozmrażania.
N ależy robić to powoli, bo inaczej mięso wyschnie i bę-
332974909.004.png 332974909.005.png
4
KURCZAK W CAŁOŚCI
Z szafranem w Duży kurczak (1,5-1,8 kg)
w 2 łyżeczki do kawy
nasion czarnuszki w 2 łyżki
ziaren sezamowych
w 2 cebule w 6 łyżek oliwy
w szczypta imbiru w szczypta
soli w szczypta pieprzu
w 2 szklanki wody w łyżeczka
do kawy szafranu
w nitkach w pęczek kolendry
łyżeczką ziaren czar-
nuszki i jedną łyżeczką na-
sion sezamu (wcześniej ro-
zetrzeć je w moździerzu).
Obrać i pokroić cebule, ze-
szklić na oliwie w garnku
o grubym dnie. Na tłuszcz
z cebulą włożyć kurczaka,
dodać imbir, sól, pieprz
i podsmażyć na dużym
ogniu, 5 minut z każdej
strony. Zalać mięso dwiema
szklankami wody, dodać
szafran i posiekaną kolen-
drę oraz resztę czarnuszki
i sezamu. Przykryć i dusić
godzinę. Podawać z ziem-
niakami.
poradnik domowy
K urczaka natrzeć jedną
332974909.006.png 332974909.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin