zamienniki cukru.pdf

(475 KB) Pobierz
Zamienniki cukru
i ˝ywnoÊç o obni˝onej
zawartoÊci cukru
Regina Wierzejska, Aleksandra Cichocka
Osoby chore na cukrzyc´, mimo ˝e powinny unikaç spo˝ywa-
nia cukru, nie muszà rezygnowaç ze s∏odyczy. Cukier bia∏y
(sacharoza), który zwi´ksza st´˝enie glukozy we krwi , mo˝na
zastàpiç tak zwanymi zamiennikami cukru .
Zamienniki cukru mogà byç stosowane jako s∏odziki sto∏owe,
np. do s∏odzenia napojów lub przygotowywania potraw w wa-
runkach domowych. U˝ywa si´ ich tak˝e w przemyÊle spo˝yw-
czym, zast´pujàc nimi cukier w wyrobach produkowanych prze-
mys∏owo.
W zaleceniach ˝ywieniowych dla chorych na cukrzyc´ opra-
cowanych przez ekspertów Polskiego Towarzystwa Diabetolo-
gicznego w 2007 roku podano, ˝e u tych chorych wskazane
jest ograniczenie iloÊci sacharozy w diecie na rzecz w´glowo-
danów innego pochodzenia. Chorzy na cukrzyc´ mogà stoso-
waç substancje s∏odzàce (s∏odziki).
59
943947772.012.png 943947772.013.png 943947772.014.png
Produkty spo˝ywcze o specjalnych
w∏aÊciwoÊciach ˝ywieniowych
Stosowanie diety przez osoby chore na cukrzyc´ u∏atwiajà
produkty spo˝ywcze, w których zmniejszono zawartoÊç cukru
lub innych sk∏adników wysokoenergetycznych albo ca∏kowi-
cie je wyeliminowano . ˚ywnoÊç takà cz´sto nazywa si´ „˝yw-
noÊcià funkcjonalnà” ; do tej grupy zalicza si´ produkty spo-
˝ywcze o specjalnych w∏aÊciwoÊciach ˝ywieniowych .
Osoby, których dieta wymaga kontroli zawartoÊci cukru,
mogà wybieraç wÊród trzech kategorii produktów:
– niezawierajàcych cukrów,
– o niskiej zawartoÊci cukrów,
– bez dodatku cukrów.
Pod poj´ciem „cukry” nale˝y rozumieç wszystkie monosa-
charydy i disacharydy obecne w ˝ywnoÊci, z wy∏àczeniem po-
lioli. Inaczej mówiàc, cukry to przede wszystkim glukoza,
fruktoza i ich syropy, galaktoza, ramnoza, laktoza, maltoza
i sacharoza .
Produkt z oznaczeniem na etykiecie „nie zawiera cukrów”
ma ustalonà maksymalnà zawartoÊç cukrów na pozio-
mie 0,5 g na 100 g lub 100 ml produktu.
Produkt deklarowany jako produkt „o niskiej zawartoÊci
cukrów” mo˝e zawieraç nie wi´cej ni˝ 5 g cukrów na
100 g produktu w formie sta∏ej lub 2,5 g cukrów na
100 ml w przypadku produktów p∏ynnych.
Produkt „bez dodatku cukrów” oznacza produkt, do któ-
rego w procesie produkcji nie zosta∏y dodane ˝adne cu-
kry proste, dwucukry ani jakiekolwiek inne surowce
zastosowane ze wzgl´du na ich w∏aÊciwoÊci s∏odzàce
60
943947772.015.png 943947772.001.png 943947772.002.png
(np. miód). Je˝eli cukry wyst´pujà naturalnie w danym
produkcie, na etykiecie powinna si´ znajdowaç dodatkowa in-
formacja „zawiera naturalnie wyst´pujàce cukry”.
Praktyczna uwaga: Pami´taj, ˝e soki z owoców zawierajà
naturalnie obecne w owocach cukry. W praktyce oznacza to,
˝e nie ma soków zupe∏nie pozbawionych cukru. Do dziennej
puli w´glowodanów w diecie osoby z cukrzycà powinny wli-
czyç tak˝e w´glowodany pochodzàce z soków zarówno s∏o-
dzonych zamiennikiem cukru, jak i z soków naturalnych, nie-
dos∏adzanych, a tak˝e z soków typu „light”.
Produkty, w których sk∏adzie zmniejszono iloÊç cukru lub
usuni´to go ca∏kowicie, mogà byç tak˝e okreÊlane jako pro-
dukty o „zmniejszonej wartoÊci energetycznej”, czyli o mniej-
szej kalorycznoÊci . Ich wartoÊç energetyczna musi byç jednak
ni˝sza przynajmniej o 30% w stosunku do produktów trady-
cyjnych .
Bàdê Êwiadomym konsumentem, czytaj etykiety pro-
duktów spo˝ywczych. W ten sposób poznasz sk∏ad pro-
duktu i jego wartoÊç od˝ywczà.
Ârodki spo˝ywcze deklarowane na opakowaniu jako pro-
dukty przeznaczone dla osób chorych na cukrzyc´ sà Êrodka-
mi spo˝ywczymi specjalnego przeznaczenia ˝ywieniowego,
okreÊlanymi tak˝e jako „produkty dietetyczne”. Produkcja
i wprowadzanie ich do obrotu podlegajà okreÊlonym regula-
cjom prawnym.
61
943947772.003.png 943947772.004.png
 
943947772.005.png
Zamienniki cukru
Szans´ na ograniczenie spo˝ycia sacharozy (co jest istotne
zw∏aszcza dla osób z cukrzycà lub nadwagà czy oty∏oÊcià) bez
jednoczesnej rezygnacji z produktów o s∏odkim smaku stwa-
rza stosowanie w przemyÊle spo˝ywczym tzw. zamienników
cukru, czyli niskokalorycznych lub bezkalorycznych substan-
cji majàcych s∏odki smak . Otrzymuje si´ je dzi´ki technolo-
gicznej modyfikacji sacharydów lub w sposób syntetyczny.
WPolsce dopuszczone sà do stosowania takie same
zamienniki cukru jak we wszystkich krajach Unii Euro-
pejskiej.
O zastosowaniu zamiennika cukru w danym produkcie spo-
˝ywczym informuje podana w sk∏adzie produktu nazwa che-
miczna tego zamiennika lub mi´dzynarodowy numer okreÊla-
ny literà „E” i cyfrà przypisanà do danej substancji.
W tabeli 13 wyszczególniono zamienniki cukru dopuszczone
do obrotu w Polsce, z podzia∏em na dwie podstawowe grupy:
poliole i intensywne substancje s∏odzàce .
Tabela 13
Wykaz zamienników cukru dopuszczonych do obrotu w Polsce i ich
numery wg systemu oznaczeƒ Unii Europejskiej
Numer wg systemu
oznaczeƒ Unii Europejskiej
Nazwa
Poliole
sorbitol
E 420
mannitol
E 421
izomalt
E 953
62
943947772.006.png 943947772.007.png 943947772.008.png 943947772.009.png
cd. tabeli 13
Numer wg systemu
oznaczeƒ Unii Europejskiej
Nazwa
maltitol
E 965
laktitol
E 966
ksylitol
E 967
Intensywne substancje s∏odzàce
acesulfam K
E 950
aspartam
E 951
kwas cyklaminowy oraz jego sól
sodowa i wapniowa
E 952
sacharyna i jej sól sodowa,
potasowa i wapniowa
E 954
taumatyna
E 957
neohesperydyna DC
E 959
sukraloza
E 955
sól aspartamu i acesulfamu
E 962
Szczegó∏owe wymagania dotyczàce stosowania substancji s∏odzàcych w ˝ywno-
Êci reguluje rozporzàdzenie Ministra Zdrowia z dnia 23.04.2004 roku w sprawie
dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagajàcych w przetwarzaniu
(DzU z 2004 r. nr 94, poz. 933). Zgodnie z ww. rozporzàdzeniem substancji s∏odzà-
cych nie wolno stosowaç w Êrodkach spo˝ywczych przeznaczonych dla niemowlàt
i ma∏ych dzieci.
Nad bezpieczeƒstwem stosowania substancji dodatkowych w ˝ywnoÊci czuwa
Komitet Ekspertów FAO/WHO oraz Europejski Urzàd ds. Bezpieczeƒstwa ˚yw-
noÊci.
63
943947772.010.png 943947772.011.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin