Zupa piwna wykwintna.rtf

(6 KB) Pobierz
Zupa piwna wykwintna

Zupa piwna wykwintna

 

Składniki na 6 porcji:

6 szklanek jasnego piwa

łka mąki kukurydzianej

4 żółtka

łka płynnego miodu

łka cukru

garść suszonych moreli, jabłek i dużych rodzynek bez pestek

szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu

 

Wypłukane i osączone owoce włóż do garnka, zalej piwem (ćwierć szklanki zostaw na później), przykryj pokrywką i odstaw na 45 minut w chłodne miejsce. Następnie dodaj cukier, miód, gał muszkatołową i cynamon, po czym gotuj 30 minut pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając).

 

Miękkie już owoce wyjmij ł cedzakową, przełóż do osobnego naczynia. Zalej je szklanką gorącego piwa i zmiksuj. Mą dokładnie rozetrzyj z żółtkami i rozprowadź pozostawionym zimnym piwem, po czym - ciągle mieszając - wlej resztę ciepłego jeszcze piwa i włóż zmiksowane owoce. Postawić garnek na małym ogniu i wciąż mieszając - gotuj, aż zupa zgęstnieje.

 

Przed podaniem zupę piwną oprósz gał muszkatołową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin