Pomidory faszerowane wieprzowiną po prowansalsku
Zobacz film
powyżej 60 minut dla 6 osób
Składniki:
6 bardzo dużych pomidorów 1 szklanka pokrojonych w kostkę tostów bez skórki 1 szklanka mleka świeży majeranek 1 pęczek natki pietruszki szczypiorek 1 posiekana w kostkę cebula 1 kostka przyprawy w minikostkach Czosnek Knorr 2 łyżki Rama CREMEFINE do gotowania 250 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Jak przygotować:
1. Tosty zalej mlekiem.2. Odetnij wierzchnią część pomidorów z szypułką, nie wyrzucaj ich, przykryjesz nimi wypełnione farszem pomidory.3. Nożem oddziel miąższ od reszty pomidora, wyjmij go łyżką i wrzuć do miksera.4. Pomidory ułóż w żaroodpornym naczyniu, przypraw pieprzem i solą.5. Do miksera wrzucaj kolejno odciśnięte tosty, jajko, mielone mięso, cebulę, listki majeranku i natkę. 6. Dla wzmocnienia smaku dodaj przyprawę w minikostkach Czosnek KNORR.7. Dodaj 2 łyżki RAMA CREMEFINE, dosyp pieprzu i zmiksuj całość.8. Nałóż łyżką farsz do pomidorów, następnie przykryj je wierzchnią częścią z szypułką (kapeluszami). 9. Polej pomidory oliwą z oliwek, posyp pieprzem i solą.10. Włóż naczynie z pomidorami do piekarnika ustawionego na 180 stopni C.
tatanka.com