Pomidory faszerowane wieprzowiną po prowansalsku.doc

(52 KB) Pobierz
Pomidory faszerowane wieprzowiną po prowansalsku

Pomidory faszerowane wieprzowiną po prowansalsku

Zobacz film

powyżej 60 minut   dla 6 osób

Składniki:

6 bardzo dużych pomidorów
1 szklanka pokrojonych w kostkę tostów bez skórki
1 szklanka mleka
świeży majeranek
1 pęczek natki pietruszki
szczypiorek
1 posiekana w kostkę cebula
1 kostka przyprawy w minikostkach Czosnek Knorr
2 łyżki Rama CREMEFINE do gotowania
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Jak przygotować:

1. Tosty zalej mlekiem.
2. Odetnij wierzchnią część pomidorów z szypułką, nie wyrzucaj ich, przykryjesz nimi wypełnione farszem pomidory.
3. Nożem oddziel miąższ od reszty pomidora, wyjmij go łyżką i wrzuć do miksera.
4. Pomidory ułóż w żaroodpornym naczyniu, przypraw pieprzem i solą.
5. Do miksera wrzucaj kolejno odciśnięte tosty, jajko, mielone mięso, cebulę, listki majeranku i natkę.
6. Dla wzmocnienia smaku dodaj przyprawę w minikostkach Czosnek KNORR.
7. Dodaj 2 łyżki RAMA CREMEFINE, dosyp pieprzu i zmiksuj całość.
8. Nałóż łyżką farsz do pomidorów, następnie przykryj je wierzchnią częścią z szypułką (kapeluszami).
9. Polej pomidory oliwą z oliwek, posyp pieprzem i solą.
10. Włóż naczynie z pomidorami do piekarnika ustawionego na 180 stopni C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin