Jarzynowe ragout.rtf

(7 KB) Pobierz
Jarzynowe ragout

Jarzynowe ragout

 

Składniki na 4 porcje:

kalafior (około 75 dag)

20 dag mrożonego groszku

średnia cebula

3/4 pojemnika śmietany kremówki (15 dag)

2 łki ziarenek sezamu

2 łki mąki

łka masła lub margaryny

czek natki pietruszki

tarta gałka muszkatołowa

l

pieprz

 

Oczyść i opłucz kalafior oraz podziel go na małe różyczki i na 12 minut wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Po ugotowaniu osączy go na sitku do garnka, gdyż wywar będzie Ci jeszcze potrzebny.

 

W rondlu mocno rozgrzej tłuszcz, podsmaż na nim posiekaną cebulę i groszek, zalej wywarem z kalafiora i ustaw na małym ogniu na około 5 minut.

 

Po zagęszczeniu ragout mą rozprowadzoną śmietaną kremówką pogotuj potrawę jeszcze 5 minut na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając drewnianą ł). Następnie wrzuć ugotowane różyczki kalafiora i całość krótko podgrzej. Gotowe ragout dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gał muszkatołową. Posyp je też ziarenkami sezamu zrumienionymi na suchej patelni na złoty kolor, udekoruj całymi listkami natki pietruszki oraz przybierz plastrami pomidora i cytryny.

 

Kalafior gotuj przez 10 minut bez przykrycia, w trakcie jego gotowania wrzuć do garnka skórkę chleba, a unikniesz przykrego zapachu w całym mieszkaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin