Salsefia duszona.doc

(19 KB) Pobierz
Salsefia duszona (skorzonera)

Salsefia duszona (skorzonera)
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
800 g salsefii,
2 lyzki maki,
2 lyzki masla,
500 ml bulionu,
ocet, sol, pieprz.

1. Salsefie oskrobac, wlozyc do wody zakwaszonej octem z dodatkiem 1 lyzki maki.
2. Przed gotowaniem salsefie wyjac, pokroic w kawalki dlugosci 8-10 cm.
3. W garnku podsmazyc make z maslem, zalac bulionem, zagotowac i wlozyc salsefie. Doprawic sola i pieprzem.
4. Dusic na malym ogniu 30-40 min. Gdy salsefia bedzie miekka, przelozyc na
polmisek, a sos odparowac, by zgestnial i polac nim salsefie.
- Tak samo mozna przyrzadzic skorzonere.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 86.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin