SZPARAGI Z POLĘDWICZKAMI
Składniki na 4 porcje:
50 dag polędwiczek wieprzowych
8 plastrów chudej szynki
po 50 dag białych i zielonych szparagów
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
2 łyżki oleju
250 ml bulionu warzywnego
szczypta cukru
1 pomarańcza
300 ml gotowego sosu holenderskiego (Hollandaise, np. Knorr)
Natkę opłucz, podziel na gałązki. Umyte mięso pokrój na 8 cienkich piastrów. Lekko rozbij tłuczkiem. Na każdym ułóż plaster szynki i kilka gałązek natki. Oprósz solą i pieprzem, ciasno zwiń, zepnij wykałaczkami. Szybko obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju (ok. 5 minut). Zalej bulionem, duś 10 minut. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce. Białe szparagi wymagają obierania na całej długości, w przypadku zielonych wystarczy usunąć skórkę z dolnej części. W dwóch wysokich garnkach zagotuj osoloną wodę z dodatkiem cukru. Do wrzątku włóż szparagi, białe gotuj 15-20 minut, a zielone ok. 10 minut. Pomarańczę sparz, wyciśnij sok. Sos przelej do rondelka, dolej sok z pomarańczy i 100 ml wywaru z gotowania białych szparagów. Podgrzej. Roladki i szparagi polej przygotowanym sosem.
tatanka.com