pasztet świąteczny z tempeh.doc

(25 KB) Pobierz
pasztet świąteczny z tempeh

pasztet świąteczny z tempeh

składniki na 1 pasztet 1000g:

·         Tempeh naturalny GOLD 400g (2 opak),

·         duży pęczek włoszczyzny

·         duża cebula, 4 ząbki czosnku

·         mąką / bułka tarta

·         olej do smażenia / pieczenia

·         przyprawy: tarty świeży imbir, gałka muszkatołowa, mielone goździki, kolendra, pieprz, sól

·         sos sojowy

przygotowanie:

Włoszczyznę ucieramy na średniej tarce i podsmażamy z posiekaną cebulą i czosnkiem na oleju. Tempeh rozdrabniamy widelcem i podsmażmy chwilkę z odrobiną sosu sojowego. Łączymy z warzywami, bułką, odrobiną mąki i przyprawami, solimy do smaku. Masę nakładamy do natłuszczonej i osypanej tartą bułką brytfanki. Pieczemy aż do uzyskania chrupkiej skórki. UWAGA, z brytfanki wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Kroimy delikatnie w plastry.

serwowanie:

Na zimno jako przystawkę, do pieczywa z borówkami, żurawiną, chrzanem...

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin