Kurczak duszony w sosie pomidorowo-pieczarkowym .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

1 drobno posiekana średnia cebula

 

1 drobno posiekany ząbek czosnku

 

3 duże dojrzale pomidory, obrane ze skórki i pokrojone (lub pomidory w puszce)

 

85 g pokrojonych w plasterki pieczarek

 

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

 

1/4 szklanki wody

 

1 łyżeczka suszonego oregano

 

szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

2 filety z piersi z kurczaka (bez skóry)

 

1 szklanka makaronu świderków

 

1/2 łyżeczki oliwy z oliwek

 

starty parmezan (niekoniecznie)

 

Sposób przygotowania:

 

1. W szerokim rondlu podgrzać na małym ogniu cebulę, czosnek, pomidory i pieczarki.

Mieszać, aż zaczną mięknąć. Dodać wodę, bazylię, oregano 1 paprykę, nieco zwiększyć ogień, po czym dołożyć mięso z kurczaka.

Przykryć i dusić na wolnym ogniu 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Nie doprowadzić do zagotowania.

 

2. W drugim garnku gotować makaron przez 16- 18 minut. Odcedzić, polać oliwą z oliwek i wymieszać.

 

3. Gotowego kurczaka przełożyć na talerz. Jeśli sos jest za rzadki, zwiększyć ogień i odparować, aż zgęstnieje.

Sosem polać mięso. Podawać z makaronem posypanym parmezanem. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin