Młoda kapustka z grzybami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

• główka młodej kapusty • kilka suszonych grzybów i/lub trochę pieczarek • cebula • łyżka masła (niekoniecznie) • ocet jabłkowy • przyprawy • sól

 

 

Etapy przygotowania:

 

1. Moczymy grzyby.

2. Cebulę kroimy i rzucamy na patelnię.

3. Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści, płuczemy, szatkujemy.

4. Do gara wrzucamy: masełko, podduszoną cebulę i kapustę. Niech się trochę poddusi.

5. Kiedy już trochę oklapnie dorzucamy pokrojone grzyby, dodajemy ok. łyżki octu, solimy i dodajemy jeszcze przyprawy które lubimy w mojej wersji pieprz i paprykę słodką. Trzymamy na małym ogniu tyle ile potrzebujemy- niektórzy wolą rozgotowaną papkę niektórzy wolą pochrupać. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin