Banany w kawie .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

6 dojrzałych bananów,

 

4 łyżeczki mielonej kawy,

 

łyżeczka kakao,

 

pół łyżeczki cynamonu,

 

4 łyżki miodu,

 

1,5 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich

 

Sposób przyrządzania

 

Kawę , kakao i cynamon zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 3 min.

 

Następnie przecedzić, dodać miód i zagotować.

 

Banany umyć, obrać, przekroić wzdłuż, ułołyć ciasno w żaroodpornym naczyniu i polać syropem kawowym.

 

Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180° C.

 

W połowie pieczenia obrócić banany na drugą stronę.

 

Następnie łyżką cedzakową wyjąć je, ułożyć na półmisku i ostudzić.

 

Syrop kawowy przelać do rondelka i odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący.

 

Banany polać resztą syropu, przybrać bitą śmietaną i posypać orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin