Składniki
6 dojrzałych bananów,
4 łyżeczki mielonej kawy,
łyżeczka kakao,
pół łyżeczki cynamonu,
4 łyżki miodu,
1,5 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
Sposób przyrządzania
Kawę , kakao i cynamon zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 3 min.
Następnie przecedzić, dodać miód i zagotować.
Banany umyć, obrać, przekroić wzdłuż, ułołyć ciasno w żaroodpornym naczyniu i polać syropem kawowym.
Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180° C.
W połowie pieczenia obrócić banany na drugą stronę.
Następnie łyżką cedzakową wyjąć je, ułożyć na półmisku i ostudzić.
Syrop kawowy przelać do rondelka i odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący.
Banany polać resztą syropu, przybrać bitą śmietaną i posypać orzechami.
zadok