Mus migdałowy z pomarańczani .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• 4 pomarańcze. 5 dgk siekanych migdałów • 3-4 łyżki żelatyny, 25 dkg polewy czekoladowej białej, • 3 jajka, 40 dkg śmietanki 30%,1/2 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy • 5 kropel aromatu migdałowego, łyżka płatków migdałowych łyżka pistacji 

 

Etapy przygotowania

 

1. Pomarańcze obrać tak aby usunąć bialą błonkę, pokroić w plastry.1/3 odłożyć, resztą wyłożyć spody salaterek. Posiekane migday uprażyć na patelni bez tłuszczu. Żelatynę nalać niewielką ilością zamnej wody i odstawić do namoczenia.

2. polewę stopić w gorącej kąpieli wodnej. osytdzić. ubić śmietankęBiałka oddzielić do żółtek, ubić na sztywno, żółtka utrzeć na kremową masę z cukrem, cukrem waniliowym i zapachem migdałowym. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną. mieszając dodać polewę czekoladową. dodaj 1/3 ubitej śmietanki, połącz z pianą z białek, prażonymi migdalami i resztą ubitej śmietanki.

3. Musem zalać pomarańcze w salaterkach. ochładzać przynajmnie 3 godziny (majlepiej ok 12 godzin). Przed podaniem udekorować odłożonymi pomarańczami, płatkami migdałowymi i pistacjami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin