Sorbet limonkowy.doc

(0 KB) Pobierz

30 dag cukru

1 cytryna

6 limonek

1 białko

kilka posypanych cukrem plastrów limonki

kilka li?ci melisy do dekoracji

 

Zagotować 600 ml wody z cukrem i skórką z cytryny. wymieszać, wystudzić. Cytrynę sparzyć, skórkę drobno otrzeć, wycisnąć sok. Limonki sparzyć, wycisnąć sok. Białko ubić na sztywno. Wodę z cukrem poł?czyć z sokiem z cytryny i limonek.

Dodać pianę z białka, wymieszać, przełożyć do miski, wstawić na 1,5h do zamrażalnika. Dokładnie wymieszać, ponownie wstawić na 30 min. do zamrażalnika. Za pomoc? łyżki do lodów z masy uformować kulki, zamrażać jeszcze 30 min. Sorbet przełożyć do pucharków, udekorować plasterkami limonki i listkami melisy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin