Wiśniowe szaleństwo.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• dojrzałe wiśnie - 0,5 kg • galaretka wiśniowa • jogurt naturalny • likier wiśniowy • podkład gotowy - kakaowy • bita śmietana • czekolada w płynie

 

Etapy przygotowania

 

1. Na początku rozpuszczamy galaretkę zgodnie z przepisem i odstawiamy do schłodzenia - czekamy aż osiągnie konsystencję kisielu.

 

2. W między czasie drylujemy wiśnie i mieszamy z 2 kieliszkami likeru wiśniowego i odstawiamy do lodówki.

 

3. Galaretkę dzielimy na pół, jedną część miksujemy z jogurtem naturalnym i 1/3 wiśni. Biszkopt wkładamy do formy (okrągła tortownica o odpinanych brzegach-brzegi muszą ściśle przylegać do ciasta).

 

4. Przygotowaną masę przekładamy na biszkopt, czekamy ok. 5 minut. Kolejna warstwa ciasta to druga połowa galaretki z 1/3 wiśni.

 

5. Całość umieszczamy w lodówce na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną resztą wiśni oraz czekoladą. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin