Składniki
• 30 dag czereśni • 200 ml mocnej kawy • 4 łyżki likieru amaretto • 10 dag biszkopcików • 4 żółtka • pół szklanki cukru • szklanka soku wiśniowego • 1 torebka sosu waniliowego • 50 dag serka mascarpone • 1-2 łyżeczki kakao
Etapy przygotowania
1. Czereśnie wydrylować. Wymieszać kawę z likierem. Prostokątną formę wyłożyć biszkopcikami, skropić kawą z likierem. Odstawić na kilka minut.
2. Żółtka utrzeć w kąpieli wodnej z 10 dag cukru.
3. Proszek na sos waniliowy wymieszać z 30 ml soku wiśniowego i resztą cukru, wlać rozprowadzony proszek na sos waniliowy. Gotować minutę na małym ogniu, następnie wymieszać z czereśniami i ostudzić.
4. Do utartych żółtek dodać mascarpone. Połowę masy rozsmarować na biszkoptach. Na tej warstwie rozłożyć czereśnie, przykryć resztą kremu i wygładzić wierzch. Wstawić do lodówki na 6 godzin. Przed podaniem wysypać kakao.
zadok