Warstwowa delicja owocowa.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

600 ml mleka 0,5%

 

800 ml śmietanki 36%

 

1 laska wanilii

 

4 żółtka

 

2 jajka

 

280 g drobnego cukru

 

200 g mąki

 

80 g masła

 

400 g malin

 

miąższ z 8 fig

 

500 g suszonych śliwek

 

20 łyżek soku pomarańczowego

 

60 malin

 

Sposób przyrządzania:

 

1. Wlej do garnka mleko i śmietankę. Rozetnij laskę wanilii, wyskrob nasiona i dodaj je wraz z rozciętymi laskami do mleka ze śmietaną. Zagotuj.

 

2. Ubij żółtka i jajka z cukrem na kogel- mogel. Dodaj mąkę i jeszcze chwilę ubijaj.

 

3. Połowę gotującego mleka ze śmietaną dodaj do kogla-mogla, wymieszaj trzepaczką i wlej wszystko z powrotem do garnka z gotującym się mlekiem i śmietaną. Gotuj aż krem będzie miał konsystencję budyniu i zacznie bąblować jak wulkan.

 

4. Masło pokrój w kostkę i dodaj do kremu. Wymieszaj.

 

5. Budyń nałóż do dwóch misek.

 

6. Zmiksuj maliny i dodaj do jednej z misek, wymieszaj.

 

7. Zmiksuj figi i dodaj do drugiej miski, wymieszaj.

 

8. Zmiksuj śliwki z sokiem pomarańczowym.

 

9. W szklankach układaj warstwy deseru: masa śliwkowa, maliny, krem figowy, masa śliwkowa, krem malinowy itd; aż napełnisz 2/ 3 szklanki. Wstaw do lodówki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin