Składniki:
600 ml mleka 0,5%
800 ml śmietanki 36%
1 laska wanilii
4 żółtka
2 jajka
280 g drobnego cukru
200 g mąki
80 g masła
400 g malin
miąższ z 8 fig
500 g suszonych śliwek
20 łyżek soku pomarańczowego
60 malin
Sposób przyrządzania:
1. Wlej do garnka mleko i śmietankę. Rozetnij laskę wanilii, wyskrob nasiona i dodaj je wraz z rozciętymi laskami do mleka ze śmietaną. Zagotuj.
2. Ubij żółtka i jajka z cukrem na kogel- mogel. Dodaj mąkę i jeszcze chwilę ubijaj.
3. Połowę gotującego mleka ze śmietaną dodaj do kogla-mogla, wymieszaj trzepaczką i wlej wszystko z powrotem do garnka z gotującym się mlekiem i śmietaną. Gotuj aż krem będzie miał konsystencję budyniu i zacznie bąblować jak wulkan.
4. Masło pokrój w kostkę i dodaj do kremu. Wymieszaj.
5. Budyń nałóż do dwóch misek.
6. Zmiksuj maliny i dodaj do jednej z misek, wymieszaj.
7. Zmiksuj figi i dodaj do drugiej miski, wymieszaj.
8. Zmiksuj śliwki z sokiem pomarańczowym.
9. W szklankach układaj warstwy deseru: masa śliwkowa, maliny, krem figowy, masa śliwkowa, krem malinowy itd; aż napełnisz 2/ 3 szklanki. Wstaw do lodówki.
zadok