Grillowane pieczarki z cytryną i natką pietruszki.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: - 8 dużych, płaskich pieczarek - mały pęczek świeżego tymianku - sól, pieprz - oliwa z pierwszego tłoczenia - ocet winny - 2 świeże papryczki chilli - świeża natka pietruszki - cytryna SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki, żeby kapelusze były dość płaskie. Ułożyć je na rozgrzanym grillu blaszkami do dołu. Zmiażdżyć w moździerzu mały pęczek tymianku ze szczyptą soli, aż miękkie listki odpadną od łodyg i powstanie pędzelek, którym można później smarować grzyby. Dodać do utartego tymianku około pięciu łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia, dwie łyżki octu winnego, trochę soli i pieprzu, wymieszać i posmarować marynatą pieczarki za pomocą tymiankowego pędzelka. Odwrócić kapelusze i posmarować z drugiej strony. Powtórzyć tę czynność trzy – cztery razy. W tym samym czasie posiekać natkę z łodyżkami i papryczki chilli, a kiedy grzyby są gotowe przełożyć je na talerz, posypać natką i chilli oraz łyżką świeżo startej skórki z cytryny. Skropić wszystko sokiem cytrynowym i obficie polać oliwą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin