OREGANO .doc

(1 KB) Pobierz

Główne składniki oregano to: olejki lotne (tymol i karwakol). Ponadto występują w nim gorycze, garbniki i kwas rozmarynowy.

 

Jest powszechnie uważane za doskonałą przyprawę do wędlin, sałatek, sosów do ryb.

 

Przyprawia się nim pieczone mięso, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, zawiesiste zupy, pieczone ziemniaki.

 

Świeże ryby faszeruje się nadzieniem z bułki z dodatkiem drobno poszatkowanych liści oregano.

 

Całe ziele lebiodki, położone na żarzące się ognisko, nadaje delikatny aromat potrawom pieczonym na ruszcie (np. kiełbaskom, dziczyźnie).

 

Oregano świetnie pasuje do pizzy, zapiekanek, spaghetti, czyli do potraw kuchni włoskiej.

 

Stosuje się je również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej.

 

Oregano służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch, fasola, sałata), serów i owoców morza.

 

Oregano doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu, w połączeniu z którym i doskonale harmonizuje jako mieszanka przyprawowa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin