Są to suszone nie rozwinięte jeszcze kwiaty, o długości do 15 mm, barwy brązowej w odcieniach od jasnego do ciemnego z żółtawobrązowymi główkami.
Zapach mają silny, korzenny, smak - ostry, palący, korzenny. Głównym składnikiem jest olejek eteryczny oraz garbniki.
Goździki należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości, a szczególną popularnością cieszyły się w kuchni średniowiecza, kiedy to były zdobywane dla możnych domów - dosłownie "na wagę złota".
Mają dość wszechstronne zastosowanie w kuchni, ale należy ich zawsze używać w małych ilościach. 1- 2 sztuki bardzo skutecznie podnoszą smak kompotów z jabłek, gruszek czy śliwek.
Dodatek goździków jest wręcz konieczny we wszystkich słodko-kwaśnych kompozycjach.
Są nieodzowne wprost przy wypiekaniu wszelkiego rodzaju pierników.
Goździki używane są także przy produkcji czekolady w przemyśle cukierniczym.
Jako lek działają pobudzająco i wzmacniająco na żołądek, występują też jako dodatek w ziołowych mieszankach aromatycznych.
zadok