GOŹDZIKI .doc

(1 KB) Pobierz

Są to suszone nie rozwinięte jeszcze kwiaty, o długości do 15 mm, barwy brązowej w odcieniach od jasnego do ciemnego z żółtawobrązowymi główkami.

 

Zapach mają silny, korzenny, smak - ostry, palący, korzenny. Głównym składnikiem jest olejek eteryczny oraz garbniki.

 

Goździki należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości, a szczególną popularnością cieszyły się w kuchni średniowiecza, kiedy to były zdobywane dla możnych domów - dosłownie "na wagę złota".

 

Mają dość wszechstronne zastosowanie w kuchni, ale należy ich zawsze używać w małych ilościach. 1- 2 sztuki bardzo skutecznie podnoszą smak kompotów z jabłek, gruszek czy śliwek.

 

Dodatek goździków jest wręcz konieczny we wszystkich słodko-kwaśnych kompozycjach.

 

Są nieodzowne wprost przy wypiekaniu wszelkiego rodzaju pierników.

 

Goździki używane są także przy produkcji czekolady w przemyśle cukierniczym.

 

Jako lek działają pobudzająco i wzmacniająco na żołądek, występują też jako dodatek w ziołowych mieszankach aromatycznych.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin