LUBCZYK.doc

(1 KB) Pobierz

Zawiera olejki eteryczne, kumaryny.

 

W kuchni stosuje się do zup (ziemniaczana, pomidorowa), ciemnych sosów, flaków, masła ziołowego, do mięs (baranina, drób), sałatek, potraw tłustych.

 

Lubczyk wchodzi w skład mieszanek przyprawowych do potraw mięsnych, pieczeni i rolad.

 

Powszechnie stosowany jest w produkcji kostek bulionowych typu „Maggi”.

 

Polecany w chorobach dróg moczowych oraz schorzeniach przebiegających ze zmniejszeniem wydalania moczu, skazie moczanowej.

 

Pomaga w dolegliwościach trawiennych, przy wzdęciach, niestrawnościach, braku łaknienia, przy niedostatecznym wydzielaniu żółci.

 

Poleca się go w chorobach serca, zwłaszcza u osób starszych.

 

Roślina uchodzi za symbol miłości.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin