CHILI .doc

(1 KB) Pobierz

Chilli zawiera witaminy (C, z grupy B, beta-karoten) a także pektyny.

 

Przyprawę suszoną chilli stosuje się ją do potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej, chińskiej, dań z fasolą i warzywami strączkowymi, potraw mięsnych (opartych na drobiu i wołowinie), ostrych zup, ostrych sosów, gulaszów.

 

Doskonale smakuje dodany do dań z cebulą, kukurydzą i kalafiorem.

Najostrzejsza odmiana chilli zwana jest habanero - są to papryczki w kształcie kulki, pochodząca z Półwyspu Jukatan (Meksyk) i wysp karaibskich.

 

Chilli przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii.

 

Po użyciu chilli umyć ręce, bowiem dotknięcie ręką, na której jest odrobina przyprawy (może ona utkwić np. pod paznokciami), oczu lub nosa, może spowodować łzawienie oczu lub uczucie pieczenia (a nawet duszenie się, gdy przyprawa dostanie się do gardła).

 

Należy uważać także, by nie "rozpylić" przyprawy w powietrzu, gdyż podrażni ona nasze oczy i nos.

 

Wchodzi w skład curry.

 

Jest wspaniałą rośliną dekoracyjną, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin