Dla dziecka od: 8. miesiąca
Składniki:
- łyżeczka masła
- pół łyżeczki oliwy
- ćwierć niedużej cebuli
- pół małego selera
- pół niewielkiego kalafiora
- szczypta przyprawy curry
- szczypta szafranu
- szklanka wody
Sposób przyrządzania:
Selera wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafiora umyj, wymocz przez 10-20 min w wodzie zakwaszonej octem (2-3 łyżki na litr; to pozwoli pozbyć się ewentualnych lokatorów - gąsienic). Wyjmij, opłucz, podziel na małe różyczki, większe części pokrój. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na małym ogniu. Wrzuć masło, gdy się roztopi, dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 min, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Wsyp przyprawy. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 min. Zmiksuj i podawaj.
zadok