Krem z kalafiora .doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 8. miesiąca

 

Składniki:

- łyżeczka masła

- pół łyżeczki oliwy

- ćwierć niedużej cebuli

- pół małego selera

- pół niewielkiego kalafiora

- szczypta przyprawy curry

- szczypta szafranu

- szklanka wody

 

Sposób przyrządzania:

 

Selera wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafiora umyj, wymocz przez 10-20 min w wodzie zakwaszonej octem (2-3 łyżki na litr; to pozwoli pozbyć się ewentualnych lokatorów - gąsienic). Wyjmij, opłucz, podziel na małe różyczki, większe części pokrój. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na małym ogniu. Wrzuć masło, gdy się roztopi, dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 min, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Wsyp przyprawy. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 min. Zmiksuj i podawaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin