Zupa z kabaczków.doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 1 roku

 

Składniki:

- 50 dag kabaczków

- 2 łyżki ryżu

- 2 łyżki masła

- szklanka mleka (lub wody)

- szklanka jogurtu (lub śmietany)

- 2 żółtka

- 2 łyżki drobno posiekanego koperku

- sól i pieprz (niekoniecznie)

- groszek ptysiowy lub grzanki

 

Sposób przyrządzania:

 

Ryż zalej w rondlu szklanką wody. Zagotuj. Dorzuć obrany ze skórki i pokrojony na kawałeczki kabaczek (bez pestek), posól i gotuj pod przykryciem, aż ryż i kabaczek zmiękną. W razie potrzeby dolej nieco wody. Dodaj masło, mleko (lub więcej wody), koperek. Gdy zupa zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia, ewentualnie zmiksuj, po czym zapraw żółtkami rozbełtanymi z jogurtem lub śmietaną. Na talerzach możesz zupę posypać ptysiowym groszkiem lub grzankami i siekanym zielonym koperkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin