Składniki
• 3-4 łyżki siekanej rzeżuchy
• 2 cebule
• 1 ząbek czosnku
• 1 obrana marchewka
• 1 pietruszka
• woda
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
• 1 butelka jogurtu naturalnego lub kefiru
• sól, pieprz ziołowy do smaku
• 1 łyżka oliwy
Etapy przygotowania
1. Marchew i pietruszkę ugotować do miękkości w 3 szklankach wody. Warzywa zetrzeć na tarce. Pokrojoną cebulę i czosnek udusić na oliwie.
2. Połączyć z wywarem z warzyw startymi warzywami. Dodać jogurt zmieszany z mąką i 2 łyżki rzeżuchy i zagotować. Zdjąć z ognia.
3. Dodać resztę rzeżuchy. Podawać z grzankami lub chrupkami kukurydzianymi.
zadok