Ryba z warzywami pod beszamelem .doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 1 roku

 

Składniki:

 

- szklanka mrożonej mieszanki warzywnej

 

- 30- 40 dag mrożonych rybnych filetów

 

- półtorej szklanki mleka

 

- 2 łyżki masła

 

- 2 łyżki mąki

 

- sól i pieprz

 

Sposób przyrządzania:

 

Filety wraz z warzywami wrzuć do gotującego się w rondlu mleka, posól.

 

Doprowadź całość do wrzenia i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryba i warzywa zmiękną.

 

Odcedzoną rybę z warzywami ułóż na półmisku, mleczny płyn odstaw do przestygnięcia.

 

W rondelku lub na patelni rozpuść na niewielkim ogniu masło, dodaj mąkę, wymieszaj.

 

Stopniowo, wciąż mieszając, by nie potworzyły się grudki dolewaj do zasmażki przestudzony płyn.

 

Podgrzewaj, aż do zagotowania się i zgęstnienia sosu.

 

Dopraw sos solą i pieprzem, po czym polej nim rybę i warzywa.

 

Do gorącego sosu można domieszać kilka łyżek startego, żółtego sera. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin