Dla dziecka od: 1 roku
Składniki:
- szklanka mrożonej mieszanki warzywnej
- 30- 40 dag mrożonych rybnych filetów
- półtorej szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Filety wraz z warzywami wrzuć do gotującego się w rondlu mleka, posól.
Doprowadź całość do wrzenia i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryba i warzywa zmiękną.
Odcedzoną rybę z warzywami ułóż na półmisku, mleczny płyn odstaw do przestygnięcia.
W rondelku lub na patelni rozpuść na niewielkim ogniu masło, dodaj mąkę, wymieszaj.
Stopniowo, wciąż mieszając, by nie potworzyły się grudki dolewaj do zasmażki przestudzony płyn.
Podgrzewaj, aż do zagotowania się i zgęstnienia sosu.
Dopraw sos solą i pieprzem, po czym polej nim rybę i warzywa.
Do gorącego sosu można domieszać kilka łyżek startego, żółtego sera.
zadok