Ryż ze śmietaną i truskawkami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki               Przepis

 

  1,5 szklanki mleka 3,2%

  1,5 szklanki wody

  3 woreczki ryżu ( lub 1,5 szklanki luzem)

  2 łyżki masła

  duża szczypta soli

  cukier waniliowy

 

  sos:

  1/2 l śmietany

  mały jogurt truskawkowy

  cukier waniliowy

  2 łyżki cukru pudru

  60-80 dag truskawek              

     Wodę, mleko i pozostałe składniki zagotować, dać do tego ryż, na małym ogniu zagotować często mieszając przykryć i tak gotować do czasu wchłonięcia płynu przez ryż ok. 15 min (często mieszać). Wył?czyć gaz i można przykryć kocem na 5-10 min., żeby doszedł.

   

     Truskawki umyć, osuszyć, przebrać, najładniejsze zostawić całe.

 

     ?mietanę z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym ubić końcówką miksując? miksera, dodać czę?ć truskawek rozmiksować.

 

     Gałki ryżu polać truskawkową ?mietaną, udekorować całymi truskawkami.

 

    P.S.  Potrawa prosta, wręcz banalna, ale smaczna i na czasie. Z podanej ilości składników wychodzi 3-5 porcji. Szczególnie polecam dla dzieci. Smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin