Składniki Przepis
1,5 szklanki mleka 3,2%
1,5 szklanki wody
3 woreczki ryżu ( lub 1,5 szklanki luzem)
2 łyżki masła
duża szczypta soli
cukier waniliowy
sos:
1/2 l śmietany
mały jogurt truskawkowy
2 łyżki cukru pudru
60-80 dag truskawek
Wodę, mleko i pozostałe składniki zagotować, dać do tego ryż, na małym ogniu zagotować często mieszając przykryć i tak gotować do czasu wchłonięcia płynu przez ryż ok. 15 min (często mieszać). Wył?czyć gaz i można przykryć kocem na 5-10 min., żeby doszedł.
Truskawki umyć, osuszyć, przebrać, najładniejsze zostawić całe.
?mietanę z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym ubić końcówką miksując? miksera, dodać czę?ć truskawek rozmiksować.
Gałki ryżu polać truskawkową ?mietaną, udekorować całymi truskawkami.
P.S. Potrawa prosta, wręcz banalna, ale smaczna i na czasie. Z podanej ilości składników wychodzi 3-5 porcji. Szczególnie polecam dla dzieci. Smacznego!
zadok