Zrazy z kury.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - 2 filety z piersi kurzych (ok. 50 dag) - kilka cienkich plasterków szynki - kilka słupków lub plasterków łatwo topliwego sera - nieco masła - sól - olej do smażenia WYKONANIE: Umyte filety rozbij na cienkie plastry, podziel na mniejsze płaty takiej wielkości, by dały się później zwinąć, posól je, posyp szałwią, tymiankiem lub przyprawą prowansalską. Jeśli masz świeże zioła, to jeszcze lepiej. Na każdym płacie mięsa połóż plasterek szynki, kawałeczek sera, odrobinę masła, ewentualnie posyp jeszcze posiekaną natką pietruszki czy dołóż paseczek świeżej papryki, następnie ciasno zwiń. Jeśli zawiniątko się rozpada, zepnij je wykałaczką lub obwiąż nitką. Zrazy opanieruj (w jajku i tartej bułce) lub nie, po czym obsmaż na oleju na złoty kolor, następnie podduś na malutkim ogniu pod przykrywką dodając ewentualnie odrobinę masła i, jeśli zrazy nie są panierowane, wody. Można też zrazy, po obsmażeniu na patelni, wstawić na pół godziny do średnio gorącego piekarnika.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin