Warszawski niedzielny jabłecznik .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 2 kg jabłek (najlepiej antonówek) * 5 jajek * 4 1/2 szklanki mąki pszennej * 2 szklanki cukru * sok i skórka otarta z 1/2 cytryny * 1 torebka cukru waniliowego * 1/2 szklanki oleju sojowego lub słonecznikowego * 2 łyżeczki przesianego kakao * 2 łyżeczki sody oczyszczonej * garść rodzynek * garść suszonych śliwek * garść orzechów ziemnych lub włoskich * duża szczypta cynamonu * cukier puder do posypania * tłuszcz i tarta bułka do formy * ewentualnie kilka łyżek brandy SPOSÓB WYKONANIA: 1. Mąkę przesiać z dodatkiem cynamonu, kakao i sody. 2. Jajka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. 3. Następnie, stale mieszając, powoli wlać olej i po łyżce dodawać mąkę z dodatkami. 4. Rodzynki i śliwki umyć i namoczyć w ciepłej wodzie, gdy napęcznieją, odcisnąć. 5. Śliwki i orzechy grubo posiekać, wszystkie bakalie obtoczyć w mące. 6. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę, skropić sokiem z cytryny i ewentualnie brandy. 7. Jabłka i bakalie dodać do ciasta, dobrze wymieszać. 8. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do pieczenia, piec około godziny w nagrzanym piekarniku, sprawdzając za pomocą patyczka, czy ciasto jest już gotowe. 9. Ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin