Kalafior marynowany.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

4 świeże,

jędrne i białe kalafiory,

3 łyżki cukru,

3/4 szkl. octu,

1 łyżeczka soli,

1 łyżeczka pieprzu naturalnego,

3 - 4 małe cebule,

4 szkl. wody.

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Kalafior oczyścić, podzielić na pojedyncze kwiaty, opłukać i zalać wodą z sola lub octem do namoczenia na 20 min., przepłukać i ugotować na półmiękko. Przełożyć delikatnie do słoików i zalać przygotowaną i wystudzoną zalewą.

       

        Zalewa:

        Małe cebulki (po jednej na każdy słoik) ugotować na półmiękko wraz z cukrem, solą, pieprzem ziarnistym, dodając na koniec ocet. Słoiki z kalafiorami gotować ok. 20 min. na małym ogniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin