Ogórki w zalewie z chili.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• 2,5 kg ogórków średnich

 

• 6 łyzek soli

 

• 60 dkg cukru

 

• 1,5 szklanki octu

 

• 7 łyzek oleju

 

• 2 łyżki płaskie chili w proszku

 

• 5 dużych ząbków czosnku

 

Etapy przygotowania

 

1. Ogórki pokroić w plasterki (grubiej niz na mizerie). Dodać sól, wymieszac i pozostawić na 6 godz w chłodnym miejscu.

 

2. Po 6 godz ogórki odcedzić (nie wygniatać).

 

3. Cukier, ocet, olej, chili, czosnek - wszystko zagotować.

 

4. Ogórki zalać gorącą zalewą i pozostawić na 12 godz.

 

5. Po tym czasie ogórki wkładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.

 

6. Wspaniały dodatek do potraw z grila lub obiadu. Wykonanie przepisu wymaga trochę czasu lecz gwarantuję wspaniały przysmak dla osób lubiących pikantne rzeczy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin