Kompot z agrestu .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

1 kg cukru , dowolna ilość  dojrzałego agrestu, słoiki z dobrymi ,nowymi wieczkami

 

Wykonanie:

 

1.słoiki wymyc i wysuszyć, szczegolnie suche muszą być wieczka

2. zagotować wodę (proporcje zachować czyli na 3litry wody- 2 kg cukru, na 4,5 l wody -3 kg cukru - wszystko w zalezności od ilości agrestu ,które chcemy zaprawić) , do gorącej wody dodac cukier i mieszać syrop do zagotowania się, następnie zmniejszyć gaz na mały płomyczek (  absolutnie nie gasić płomienia) ,

3. wymyty agrest  poobierać z ogonków i powkładać do słoja do 2/3 wysokości i zalać wrzącym syropem ,który cały czas gotuje się na gazie

4. syrop ma sięgac brzegów słoika idealnie pod sam wierzch, zakręcić szczelnie zakrętki i szybko obracać słoiki do góry nogami- tak pozostawić na całą noc, a rano przeneść do piwnicy

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin