Dżem z mirabelek.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- mirabelki

- 1.5 kg cukru i 1 szklanka wody na 1 kg owoców

 

Wykonanie:

 

Dorodne owoce, ale nie przejrzałe czy nadgniłe, myjemy i drylujemy, czyli usuwamy pestki. Gdy mirabelki są już przygotowane, robimy syrop z 1,5 kg cukru i 1 szklanki wody na 1 kg owoców. Wrzucamy do syropu mirabelki, zagotowujemy jeden raz i zostawiamy w rondlu do następnego dnia. Potem gotujemy je na małym ogniu, aż staną się szkliste.

Teraz wystarczy włożyć mirabelki do wyparzonych wrzątkiem słoików, zakręcić gorącymi zakrętkami i postawić do góry dnem do ostygnięcia. Można też zrobić mirabelki bez usuwania pestek. Umyte śliweczki wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż popękają i pestki same z nich wyjdą. Przecieramy mirabelki przez durszlak, pestki odrzucamy, a miąższ mierzymy szklankami. Ile szklanek miąższu, tyle szklanekcukru (albo więcej, jeśli lubimy słodszy dżem).

Wszystko razem gotujemy do zgęstnienia i przekładamy do słoików lub garnków kamiennych. Żeby zabezpieczyć dżem w garnku przed pleśnieniem, można zapiec go w piekarniku lub położyć na wierzchu krążek pergaminu umoczony w spirytusie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin