Konfitury z pigwy.doc

(1 KB) Pobierz

* Dojrzałe owoce rozcinamy na ćwiartki. Nie obieramy ze skórki. Dokładnie natomiast usuwamy ziarenka oraz gniazda nasienne.

* Ponieważ owoce pigwy s? twarde poddajemy je długiemu obgotowaniu w niewielkiej ilości wody, aż staną się miękkie i przeĽroczyste.

* Z wody, w której były obgotowywane owoce i cukru sporz?dzamy syrop. (Proporcje:2 szklanki wody i 1,5 kg cukru na 1 kg owoców)

* Na wrz?cy syrop sypiemy owoce.Krótko obgotowujemy. Odstawiamy na noc.

* Na drugi dzień gotujemy konfiturę na dużym ogniu przez 10-15 minut i ponownie odstawiamy.Czynność tę powtarzamy kilkakrotnie. Gor?c? konfiturę zlewamy do słoików. Zamykamy je po całkowitym ostudzeniu masy.

* Owoce pigwy zawierają dużo kwasów. Dlatego też woda, w której owoce były obgotowane jest bardzo smaczyna.Jeżeli nam pozostanie po przyrz?dzeniu konfitury, należy ją dosłodzić. Można ją używać jako dodatek do herbaty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin