Malinowy_winegret.pdf

(117 KB) Pobierz
Thermomix TM31
Malinowy winegret
czas całkowity: 2 - 3 dni, czas przygotowania: 5 min
Składniki na 2 słoiki 200 ml każdy:
Ocet malinowy
30 g malin
100 g białego octu winnego lub octu
jabłkowego
Winegret malinowy
100 g
malin
300 g
100 g
oliwy z oliwek
ocet malinowy
½ łyżeczki
soli
3 szczypty
pieprzu
2 łyżeczki
cukru
Sposób przygotowania
Ocet malinowy
1. Do szczelnie zamykanego słoiczka włożyć maliny, zalać octem, odstawić na 2 - 3 dni
w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie zawartość słoiczka odcedzić,
pozostawiając powstały ocet malinowy (maliny wyrzucić).
Winegret malinowy
2. Do naczynia miksującego włożyć maliny, wlać oliwę, ocet malinowy, sól, pieprz i
cukier, wymieszać 10 s/obr. 5 . Przelać do szczelnie zamykanego
pojemnika/słoiczka.
Wskazówka
• Winegret w szczelnie zakręconym słoiczku można zabrać ze sobą na piknik.
Wystarczy polać winegretem mieszankę sałat i dodatek do grillowanych mięs
gotowy!
• Można podawać z sałatką z rukoli, sera camembert, czerwonej cebuli, winogron i
orzechów włoskich.
© Vorwerk International Mittelsten Scheid & Co.
1 / 1
876353321.002.png 876353321.003.png 876353321.004.png 876353321.005.png 876353321.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin